В Таджикистан забраниха коледните елхи и размяната на подаръци

0
Властите забраниха на Дядо Мраз да се появява по националната телевизия още през 2013 г.
Властите забраниха на Дядо Мраз да се появява по националната телевизия още през 2013 г.

Властите в Таджикистан затегнаха още повече ограниченията за празнуване на коледните и новогодишните празници като забраниха коледните елхи и размяната на подаръци в училищата.

Тазгодишните забрани са най-строгите до сега в бившата съветска държава, която от известно време се опитва да ограничи празнуването на Нова година и най-вече на руската версия на Дядо КоледаДядо Мраз.

В документ на Министерството на образованието се казва, че се забранява „използването на фойерверки, празнични храни, даването на подаръци и събирането на пари за празненства за Нова година, както и „поставянето на коледни дървета – живи и изкуствени“ в училищата и университетите.

Очаква се в Таджикистан да има само едно коледно дърво за кратко преди Нова година. То ще бъде поставено в столицата Душанбе, като се очаква да бъде премахнато малко след началото на 2016 г.

Властите забраниха на Дядо Мраз да се появява по националната телевизия още през 2013 г.  

Таджикистан е предимно мюсюлманска светска държава, чието общество е разделено по отношение на съветското и руското влияние в страната, отбелязват експерти.

В нощта на Нова година през 2011-2012 г. мъж, облечен в традиционните дрехи на Дядо Мраз, беше намушкан до смърт пред дома на свои роднини в столицата. Близките му смятат, че инцидентът е по религиозни причини, а според полицията инцидентът е в следствие на злоупотреба с алкохол.

Държавата налага ограничения и на отбелязването на сватби и погребения като в един от случаите властите глобиха с 600 долара мъж, който празнувал рождения си ден в заведение в Душанбе. 

Таджикистан обаче не е единствената държава в света, която забрани коледните празненства. Същият ход приеха Сомалия и Бруней. И трите държави са мюсюлмански.  

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари