В скандалния търг на БДЖ има само една оферта

0
Търсят втора за легитимност
Търсят втора за легитимност Снимка: WTV

Напълно очаквано до изтичането на крайния срок за подаване на предложения за участие в скандалния търг за ремонт на локомотиви, при който основната част от дейността (над 80%) ще бъде свършена от БДЖ, а фактури за 4 милиона лева ще бъдат платени на частна фирма, в БДЖ бе получена една-единствена оферта.

От жп компанията отказаха да обявят чия е тя, но от "Експрес Сервиз" - Русе, която е една от двете компании с пълен лиценз за ремонт на локомотиви заявиха пред OFFNews, че не са подавали документи, тъй като смятат процедурата за нагласена.

Другата компания, която има необходимите разрешителни, е "Жп Тракция", чийто собственик Николай Кръстев е бивш колега на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Веселин Василев. Преди единият да стане висш държавен чиновник, а другият - бизнесмен, те са се трудили в дружество на бизнесмена Васил Божков. Лицензът на "Жп Тракция" е издаден именно от Василев. 

"Жп Тракция" ползва депо на БДЖ в столицата, а според клаузите на обществената поръчка техническите прегледи на локомотивите трябва да се извършват в рамките на 8 работни часа. Това на практика прави невъзможно за русенци да участват за сладкия договор.

В опит да се избегне разрастването на скандала, БДЖ соломоновски реши да удължи срока за подаване на оферти, позовавайки се на чл. 100, ал.12, т.1 от Закона за обществените поръчки, който допуска такава възможност, ако няма оферти или има само една.

Новият срок за подаване на предложения е до 3 април, а дотогава ще бъдат положени усилия за намиране дори и на формална алтернатива, която да легитимира избора на тръжната комисия.

Според запознати е реалистично да бъде уговорено участие на завод от Румъния, така че процедурата да изглежда конкурентна.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари