В Шри Ланка екстрадираха близо 200 духовници

0
Причината са самоубийствените атентати, които окървавиха острова
Причината са самоубийствените атентати, които окървавиха острова Снимка: БГНЕС / Архив

В Шри Ланка екстрадираха 600 чужденци, включително 200 ислямски духовници, съобщават АФП и БГНЕС.

Властите мотивираха решението си със серията самоубийствени координирани атентати, които окървавиха Великден. За атаките беше обвинена местна джихадистка групировка с връзки с „Ислямска държава“.

Вътрешният министър Ваджира Абейвардена заяви, че духовниците са влезли в страната нелегално. Това е станало ясно при извършените проверки след затегнатите мерки за сигурност в страната и е взето решение да бъдат екстрадирани заради изтеклите им визи, като им е наложена и глоба.

С оглед на текущата ситуация в страната направихме преглед на всички издадени визи и взехме решение да затегнем визовия режим за религиозните проповедници“, заяви Абейвардена.

При Великденските атаки загинаха 257 души, а други близо 500 бяха ранени. Атентатите бяха координирани от местен ислямистки духовник, който е пътувал до съседна Индия и е влязъл в контакт с джихадистите там.

Вътрешният министър не уточни националността на екстрадираните чужденци, но от полицията заявиха, че част от изгонените са от Бангладеш, Индия, Малдивите и Пакистан.

„Има много религиозни институции, които вкарват духовници в страната ни от десетилетия. Нямаме проблеми с тях, но има други, които погрешно за интерпретирали нашето гостоприемство. От сега нататък ще им обърнем по-голямо внимание“, посочва Абейвардена.

По думите на министъра страната преразглежда визовата си политиката заради опасения, че чуждестранни духовници може да радикализират местното населени и да се повтори кървавата баня от 21 април, при която обект на нападенията станаха три християнски църкви и три луксозни хотела.

След атаките в Шри Ланка беше обявено извънредно положение и бяха дадени по-големи правомощия на правоохранителните органи и армията – да задържат заподозрени за по-голям период от време, без да им бъдат повдигани обвинения.

В страната се проведе мащабна операция при която къща по къща бяха извършени претърсвания в търсене на експлозиви и пропагандни материали на ислямистки екстремисти. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари