В Североизточна България най-много заразени с КОВИД-19 има в Русе, Шумен и Силистра

0
Ваксинирането напълно изостава в региона
Ваксинирането напълно изостава в региона Видео: Bulgaria ON AIR

След София и Бургас най-критична е ситуацията с броя на новозаразените в Силистра. Ръст на болните има и в областите Русе и Шумен

Близо 400 са новите случаи на коронавирус в Североизточна България за изминалото денонощие. Най-много са заразените в Русенско, Шуменско и Силистренско. Област Силистра вече е на второ място по заболеваемост след София. Случаите на заразени с коронавирус в боластта вече надхвърлят 900 на 100 хиляди души. Липса на легла, но и недостиг на персонала има в многопрофилната болница в града. Изнемогват и медиците в центъра за Спешна помощ в областта.

Нина Радева е медицинска сестра в спешното отделение в Силистра, ежедневно се отзовава на десетки сигнали, в последните дни обаче са се увеличили почти двойно, предава Bulgaria ON AIR

"Забавяме се много, защото повикванията са прекалено много за един екип. Онзи ден имаше над 20 само за Ковид-19", каза тя.

Освен спешната помощ, на ръба са и болниците в Силистра. Капацитетът на леглата е почти изчерпан, а медиците работят на предела на възможностите си.

"Повече от седмица се сблъскваме с проблем с Ковид болни, които стръмно нараснаха като брой, като че ли все повече млади има", посочи началникът на ЦСМП – Силистра д-р Енчо Василев.

"Разпространението е дифузно, ние не говорим за огнища, които можем да ограничим", обясни директорът на РЗИ–Силистра д-р Теодора Начева.

Все повече заразени отчитат и в Русенска област. За последното денонощие новите случаи са почти 300, което е рекордно висок брой за последните 4 месеца. Ковид секторът в кардиологичната болница във Велико Търново също е препълнен.

Всяка втора проба за коронавирусна инфекция в област Добрич е положителна. В дом за възрастни хора с деменция в село Опанец има заразени след пълна поставена втора доза от ваксината на Pfizer/BionTech. Те са се разболели, преди да успеят да изградят антитела срещу вируса.

"По-голямата част от всички положителни потребители не са имали оплаквания. От тези 31 положителни 14 са били ваксинирани през февруари, като датата на втората доза е 26 февруари. Производителите обявяват, че ваксинирането не предпазва от заразяване, ваксината предотвратява тежките хоспитализации, т.е. дори и да се зарази човек, това позволява леко протичане на заболяването."

"Имаме за съжаление и двама починали от потребителите – и двамата са неваксинирани, но си имат придружаващи заболявания", посочи директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.

На този фон масовото ваксинирането върви с бавни темпове. В Русе се използва ваксината на AstraZeneca за желаещи от електронния регистър, а с препаратите на Pfizer/BionTech и Moderna се ваксинират само по фазите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари