Северна Македония отбелязва държавния си празник

0
Димитър Ковачевски: Днес отново битката ни е да продължим по пътя на мира и прогреса
Димитър Ковачевски: Днес отново битката ни е да продължим по пътя на мира и прогреса Снимка: БГНЕС / Архив

Димитър Ковачевски: Днес отново битката ни е да продължим по пътя на мира и прогреса

Под мотото "Винаги на правилната страна" в Република Северна Македония отбелязват 11 октомври, обявен за Ден на националното въстание, с което "започват националните антифашистки борби в страната".

Основното събитие тази година беше в Куманово, където говори премиерът Димитър Ковачевски, съобщава БТА.

„Изборът на нашите предшественици показва, че да бъдеш на правилната страна, означава да избереш пътя на мира и прогреса! И днес отново битката ни е това – да продължим по пътя на мира и прогреса, без да позволяваме на никого, на нищо и никога, да ни пречи по този път. Бележникът на македонската история гласи, че 11 октомври 1941 г. е началото на Антифашисткото въстание и Национално-освободителната борба. Но това означаваше и продължаване на либертарианските ангажименти към собствената значимост и държавност след Илинденското въстание през 1903 г. С решението за присъединяване към антифашистката коалиция през 1941 г. страната ни застава на страната на свободата, правдата, на цялото прогресивно човечество, срещу унищожителните фашизъм и нацизъм в света. Днешната Република Северна Македония съществува благодарение на това победоносно антифашистко национално-освободително движение от 11 октомври, чийто политически успех беше първото заседание на АСНОМ, когато хората официализираха идеала си за собствена македонска държава. И което е много важно, всички ние днес сме на правилната страна, по пътя на прогреса и мира, защото борците от Национално-освободителната борба през 1941 г. се бориха и ни показаха пътя, когато през Втората световна война отхвърлиха окупатора и избраха свободата и държавността”, каза в обръщението си Димитър Ковачевски.

По думите му „на правилната страна на историята” Република Северна Македония е била през 1991 г., когато се провежда референдум за обявяване на независимост на страната, която дотогава е в рамките на СФРЮ, през 2001 г., когато в страната се разгоря междуетнически конфликт, завършил с подписването на Охридския рамков договор.

„Ние застанахме на правилната страна дори през 2017 г., когато възстановихме демокрацията в страната, след време на нестабилност и изолация на вътрешно и международно ниво”, посочи Ковачевски, добавяйки и подписания година по-късно договор с Гърция, който даде възможност Република Северна Македония да стане член на НАТО.

„Както по време на Втората световна война, народът на страната ни се постави на правилната страна в борбата срещу фашизма, заедно с народите на европейските страни и САЩ за постигане на световен мир и просперитет и днес сме рамо до рамо със страните членки на ЕС и НАТО, на страната на световния мир и прогрес. Да избереш да продължиш европейските интеграции до пълноправно членство в ЕС днес, означава отново да си на правилната страна. Тези, които са хванати в капана на историята, също улавят историята в себе си и така тя става тяхна спирачка. Но ние имаме европейски поглед и той е насочен към бъдещето, базиран на историята, от която се учим и която празнуваме, както празнуваме днес тук в Куманово”, каза премиерът на Северна Македония.

За „великия символ 11 октомври”, говори и кметът на Куманово Максим Димитриевски, който отбеляза, че в страната „никнат като гъби клубове, спонсорирани от чужди държави, които носят имената на тогавашни сътрудници и партньори на фашизма” и цитира първия президент след обявяване на независимостта на Северна Македония Киро Глигоров Македония е всичко, което имаме“. „Да, Македония е всичко, което имаме, всички идваме и си отиваме, но от политиците зависи каква Македония ще имаме”, каза Димитриевски.

Президентът Стево Пендаровски и представители на правителството положиха цветя на антифашистки паметници в Скопие, Куманово, Прилеп.

В Прилеп беше и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който отбеляза: "Този велик македонски ден е началото на борбата на македонския народ за освобождение от българския фашистки окупатор през Втората световна война. И не трябва да го виждаме така, както ни налага правителството, а така, както казва истината, а истината е, че през Втората световна война българските фашисти извършиха престъпление на територията на днешна Македония, и македонският народ се обедини и победи. След Втората световна война македонският народ беше на правилната страна на историята , така е днес, така ще бъде и занапред. Ние ще се борим срещу фашистите, а Македония беше и ще остане антифашистка държава”, каза Мицкоски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари