В село Тръстеник е единственият в Европа репродуктивен център по козевъдство

8

Българо-румънска група разисква опазването на генетичния фонд на млечните кози

Развитието на единствения в Европа репродуктивен център по козевъдство разискваха днес в село Тръстеник членовете на Съвместната българо-румънска работна земеделска група. На място те се запознаха с дейностите по ембиорология и ембриотрансфер, които са част от ежедневната работа на научното звено към Асоциацията за развъждане на млечни породи кози /АРМПК/. Заседанието беше водено от областния управител Анатоли Станев, който посочи, че жизненоважно за оцеляването на селското стопанство в страната е създаването и разгръщането на подобни центрове. „Само така ще преборим европейската конкуренция. Поздравявам тези хора за инициативата и куража да направят нещо подобно, което е без аналог в страната и Европа“, каза Станев в разговора си с председателя на АРМПК и съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Деан Тодоров и Радославов Бориславов, който е изпълнителен директор на АРМПК, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Припомняме, че породата на българската млечна коза дава 3-4 пъти повече мляко в сравнение с обикновените домашни кози. За сравнение нормалната лактация от една млечна коза е около 600 – 700 литра, а при безпородните, които обичайно се отглеждат по селата, е между 150 и 300 литра на година. Само през миналата година служителите на Асоциацията са извършили изкуствено осеменяване с охладена семенна течност на над 4500 кози, като средната заплодяемост е близо 80%.

Центърът е създаден изцяло със средства на Асоциацията, като до момента са инвестирани над 1 милиона лева. Всичко е започнало през 2018-а, когато е бил закупен имотът, който преди 1989-а е бил приемателен пункт за изкупуване на вълна, прасета и агнета от частни стопанства, а след това се е превърнал в неизползваема сграда. По думите на Станев това е наистина добър пример, който за пореден път доказва, че в страната ни може да се развива честен и рентабилен бизнес. „Държавната и местната власт ще продължат да подкрепят подобни начинания“, сподели още Станев. В момента в центъра се извършва качествен анализ на семенната течност, като се правят и специфични изследвания, което дава възможност на много ранен етап да се откриват дефекти, които са свързани с дадена порода или конкретен индивид. На място семенната течност се добива и охлажда и в рамките на 48 часа тя не губи оплодителните си способности. Това от своя страна дава шанс за доставяне на материала до всяка точка на страната, а също и до съседни държави. Целта е през следващите години материал за разплод на кози да се изнася и към Румъния и Гърция. Напълно очаквано е, че животновъдите в страната проявяват все по-голям интерес към отглеждането на българска бяла млечна коза, която става все по-разпознаваема и в Европа. По последни данни в България броят на козите е около 300 000. Вече функционира и кооперативен съюз, който изкупува козе мляко директно от производителите на около 30 – 40% по-висока цена спрямо тази на мандрите. На първо време млякото се продава на млекопреботватели, но амбицията на дружеството е тази година да създаде собствена марка и стандарт за производство на кашкавал, сирене и други продукти от козе мляко. Идеята е да се произвеждат 100% екологични продукти.

В днешното заседание участваха още кметът на Община Иваново Георги Миланов, кметът на Тръстеник Атанас Атанасов, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, експерти от Областните администрация в Русе и Разград, съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, проф. Васил Николов от Аграрния университет в Пловдив, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, както и инж. Красимир Георгиев, който е директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, а също и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните инж. Иван Ласонин и експерти от Областната служба по съвети в земеделието.

Заседанието бе организирано съвместно от Областна администрация – Русе, Асоциация „Еврорегион Данубиус“, Община Иванова и АРМПК.

В началото на събитието беше представена и кратка културна програма от самодейци от Тръстеник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Симеон Иванов
    Тоз импотентния Бор. май нищо не е осеменявал и не осеменява. Даже и лесната Рони. Трябва на него някой да му засади бор в задния двор. ;)
  • 5
    1
    Рони
    DzЩо не поканихте и Бор. Българинов бе тюфлеци, осеменителя на вселената
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари