В САЩ се готвят за снеговалежа на века

0
Зимна буря удря в САЩ, Обама остава на топло в Белия дом
Зимна буря удря в САЩ, Обама остава на топло в Белия дом Снимка: БГНЕС

Рекордна буря се очаква днес и утре с до 60 см сняг в източните американски щати.

Ще бъде засегната и столицата Вашингтон, която вече обяви извънредно положение и спря транспорта за целия уикенд, предаде БГНЕС.

"Голяма зимна буря ще засегне част от източните Съединени щати между петък и събота вечерта с обилни снеговалежи, леден дъжд, силни ветрове и крайбрежни наводнения", предупредиха местните метеоролози. Очаква се обстановката да се влоши в петък следобед, когато снеговалежите ще бъдат най-обилни и придружени от силни ветрове със скорост до 90 км в час.

"Проливни дъждове и прашен сняг ще създадат потенциално смъртоносни условия и ще представляват заплаха за живота и имуществото на хората", предупреди Националната метеорологична служба (National Weather Service - NWS), която издаде предупреждение за виелици във Вашингтон. "Условия за пътуване ще са изключително ограничени, дори и невъзможни, по време на пика на бурята в петък вечерта и в събота".

Изключителен факт: службата за контрол на обществения транспорт във Вашингтон (WMATA) обяви, че затваря метрото за целия уикенд. Автобусите ще спрат да се движат още в петък следобед, а метрото ще работи до 23:00 часа в петък.

Стотици полети също ще бъдат отменени. „Американ еърлайнс” (American Airlines) обявиха, че отменят всички свои полети в събота и на двете летища на Вашингтон и трите летища в Ню Йорк, както и в Балтимор и Филаделфия. „Юнайтед еърлайнс” (United Airlines) също обяви спирането на полетите на международното летище във Вашингтон в събота.

Предупреждения бяха изпратени до петнайсетина щата, като се започне от атлантическата страна на САЩ (между Ню Йорк и Южна Каролина), чак до Арканзас на юг. Около 70 милиона души се намират на пътя на бурята, наречена "Джонас". В сърцето на виелицата се очаква да навее до 60 см сняг на места, особено във федералната столица и градове като Балтимор, може би и във Филаделфия.

Бурята "има потенциал да стане изключително опасна", заяви директорът на NWS, Люис Учелини пред репортери. "Ние говорим за потенциално парализираща буря, която вече започва".

Ако тези прогнози се сбъднат, "Джонас" ще се класира на второ място по количество сняг донесено във Вашингтон за два дни, след 66-те см на бурята, наречена "Никърбокър" (Knickerbocker) през 1922 г. Тогава около сто души загиват при срутване на покрива на “Никърбокър Тиътър”.

Кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър постави града в състояние на „снежна тревога” в петък, като обясни това с възможността да се получи достъп до федералните ресурси, "когато имаме нужда от това". Тя съобщи, че се затварят и общинските училища.

Съседните щати Вирджиния и Мериленд също обявиха извънредно положение. На юг и изток - в Кентъки и Северна Каролина – основна заплаха, освен бурята, остават и поледиците.

Несигурността в в метеорологично отношение, виси над Ню Йорк и Бостън, които се надяват бурята да ги отмине, но кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви в четвъртък, че градът може да се окаже под 20 - 30 см снежна покривка в събота и неделя.

Вашингтон, както и други региони, вече опита вкуса на лошото време в сряда вечерта, когато заснежаване и поледица причини много задръствания и инциденти.

Баузър се извини, защото "градът не взе необходимите мерки, за справяне със снега", който създаде чудовищен хаос по улиците.

Във Вирджиния полицията съобщи в четвъртък сутринта за 767 инцидента и 392 блокирани превозни средства. Полицай бе ранен в катастрофа, има загинал във верижен сблъсък.

Дори президентът на САЩ Барак Обама, който се връщаше от автомобилното изложение в Детройт, имаше проблеми с прибирането в Белия дом в сряда вечерта. На президентския кортеж, дори с цената на няколко поднасяния върху леда, му трябваше два пъти повече от обичайното време, за да стигне от летището в базата Ендрюс (в околностите на столицата) до Белия дом.

Говорителят на Обама не бе затруднен от въпроса какво планира американският президент по време на бурята. Джош Ърнест бързо отговори: "Според мен, той ще остане на топло в Белия дом".

Много хора обмислят подобна програма. Те се втурнаха към супермаркетите, където се оформиха големи опашки.

В един от магазините, зареден здраво с мляко в кутии за случая, служителите пожелаваха "на добър час" на своите клиенти натоварени с провизии.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари