В САЩ разработиха дъвка срещу разпространението на COVID-19

2
Предстои да бъдат проведени клинични изпитвания
Предстои да бъдат проведени клинични изпитвания

Предстои да бъдат проведени клинични изпитвания

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания. Това става ясно от съобщение в сайта на учебното заведение, предава БГНЕС.

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с ковид хора, добавяйки в опитните образци, отгледани в лабораторни условия, протеини ACE2, съдържащи се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари