В Русия забраняват паленето на огън по балконите, а не пушенето

0
Постановлението за промени в противопожарните правила не подразбира забрана върху пушенето
Постановлението за промени в противопожарните правила не подразбира забрана върху пушенето

Постановлението на руското правителство за промени в противопожарните правила не подразбира забрана върху пушенето по балконите, съобщи за ТАСС министерството на извънредните ситуации (МИС) в Москва.

Необходимо е обаче гражданите да помнят, че са отговорни пред закона, че трябва да бъдат предпазливи, да мислят за своята сигурност и за сигурността на околните, отбеляза пресслужбата на ведомството.

В четвъртък МИС информира, че промените забраняват от 1 октомври да се използва открит огън по балконите на жилищни сгради, хотели и общежития. "Съответно гражданите нямат право да пекат шишчета по балконите, да палят свещи и по принцип да пушат. Отговорност ще се търси от пушачите, чийто вреден навик е станал причина за пожар", уточни министерството.

Забраната за пушене на балконите бе подкрепена междувременно от Кремъл и руското здравно министерство, посочва ТАСС.

По данни на МИС през 2016 г. в Русия е имало 907 пожара по балкони и тераси, през 2017 г. - 1478, през 2018 г. - 1964, а от началото на т. г. в страната са станали вече 1823 пожара.

През 2019 г. пожари взеха досега 12 жертви в Русия, а 135 души бяха ранени. МИС изтъква, че 60 на сто от пожарите по балконите са предизвикани от небрежност при пушене. Останалите се причиняват от фойерверки и бомбички, барбекюта и повреди в електрическите инсталации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари