В русенска област е останала само една птицеферма

5
Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов
Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов

Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов

В Европа също поскъпват, но с по-малко - средно - с 67%. Къде е най-скъпият омлет - ако съдим по цената на яйцата - във Враца, Русе и Кърджали. Там трудно ще намерите яйца под 50 стотинки.

В русенска област е останала само една птицеферма в покрайнините на село Бъзовец. Останалите са фалирали по време на пандемията. Яйцата оттам излизат за 30 стотинки бройката, но в магазина вече се продават с 10-15 стотинки по-скъпо, в зависимост от размера им. А в големите търговски вериги за две яйца трябва да приготвим левче. От птицевъдния бранш обясняват шоковата цена на яйцата с увеличението на електроенергията, горивата, фуража. Опаковките също са поскъпнали двойно. Прогнозата им за Великден е, че цените ще се запазят същите, дори е възможно леко да поевтинеят, ако има внос от Полша и Румъния, информира БНТ.

Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов. Тя е сред 10-те в страната, в които кокошките наистина са щастливи, защото се отглеждат на свобода. Заедно със семейството си фермерът се грижи за 15 000 птици. Отоплява ги с пелети и тегли кредит след кредит, за да им купи фураж.

Пиленцето, което го отглеждаш от първия ден до 150 ден до пронасяне е над 15 лева за бройка, което е доста голяма инвестиция и това рефлектира върху стойността на яйцето. Като себестойност на едно яйце само фуражът е над 16 ст.", каза Йордан Йорданов – собственик на птицеферма.

Като начисли отопление, осветление, вода, транспорт, ваксини, дезинфекция и работни заплати цената на яйцето вече е 30 стотинки.

Годишно Йордан Йорданов произвежда 4 милиона яйца, но крайната цена за потребителя определят търговците.

Не може една държава като Германия да си подпомага фермерите като получават страшно нисколихвени заеми, докато при нас - секат ти главата от кръста обаче", каза Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов казва, че отдавна мисли да продаде бизнеса си, но няма кой да купи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    asfgasdgga
    пусна кошки у дневната , рибки у ладилника балканка
  • 2
    5
    ....
    36 стотинки са в ХХХХХХ !!! да печелят поне 15 ! Откъде таз цена ... а преди бяха по 15 продажна цена.
  • 6
    4
    Да
    За Декември месец, България е на 9 място в света по най-висока цена на яйца. https://www.globalproductprices.com/Bulgaria/egg_prices/
  • -10
    3
    Симеон первий от Борово
    Ний от партията на Борката ГРАДЕЖ щъ поставим партийно поручение на нашите кокошки Верона и голямата лейка да снасят яйца. Във фейса щъ съ обяви тая инициатива да знаят русенските селяни че сме силни мозъци и идим да управляваме Русенското частно воеводство
  • -2
    2
    Чичото
    За кокошките е виновен Гешев ,за птицефермите Путин
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари