В Русе стартира международен литературен фестивал

0
Вижте пълната програма на фестивала
Вижте пълната програма на фестивала

Вчера вечерта за четиринайсета поредна година бе дадено началото на най-стария международен литературен фестивал в България – този в Русе.

Той се организира от Международно дружество „Елиас Канети“ и тази година се провежда под надслов „Дъхът на Европа.“ През годините във фестивала са участвали автори от почти всички европейски страни. Събитието винаги се е отличавало се със специфична творческа атмосфера, в която се обсъждат всевъзможни арт проекти.

Изданието тази година е в подкрепа на българските автори и творци, като в инициативата ще се включат и номинираните за Националната литературна награда „Елиас Канети“. Инициативата ще продължи до 17 октомври и ще събере 17 творци от 6 европейски държави. В рамките на следващите две седмици ще бъдат представени 14 книги, 3 изложби, както и 2 филмови прожекции. Може би по-различното и специфично през 2021-а е, че фокус ще бъде поставен върху политическите романи, представящи действителността от най-новата история на страната ни.

Приветствие към организаторите отправи и заместник областният управител Синан Хебибов, който им пожела да съхранят ентусиазма си и да работят все така активно за утвърждаването на града като водещо място за култура и изкуство.

„Международно дружество „Елиас Канети“ е едно от малкото пространства, които ни дават възможност да се докоснем до некомерсиалното, качественото и стойностно изкуство.“, каза още Хебибов.

За мен е изключително удоволствие да Ви поздравя за работата, свършена през годините и да Ви уверя, че в мое лице и в това на Областна администрация – Русе винаги ще намерите съдействие по всеки един въпрос! Искам да благодаря на Вас и целия Ви екип, че през всички тези години съумявате да крепите и поддържате високи нивото на култура и духа на русенци.“, допълни още той.

Началото на събитието бе поставено с изложба на Йордан Кисьов и среща с Момчил Николова, който е автор на „Чекмо“ – едно от седемте номинирани произведения за литературната награда „Елиас Канети“.

Колкото до „ЧЕКМО“ и неговия автор Момчил Николов, става дума за премиерно представяне на книгата пред публика. Тя е издадена през 2019-а, но заради Covid ограниченията срещата на живо с автора и разговорът за романа с публика бяха отложени до вчера. Роден през 1970 година, Момчил Николов завършва медицина. Започва да пише през 90-те години на миналия век и да работи над мултимедийни проекти. Тази година той ще се бори за Литературната награда „Елиас Канети“ в конкуренция с още шестима български писатели.

Ето и имената на останалите номинирани и съответно произведенията, с които ще се борят за приза – Георги Господинов – „Времеубежище“, Захари Карабашлиев – „Опашката“, Иван Станков – „Вечерна сватба“, Теодора Димова – „Поразените“, Русана Бърдарска – „Опитът“ и Христо Карастоянов – „Т като Ташкент“.

Пълната програма на фестивала може да откриете тук: http://eliascanetti.org/2021/09/10/14-ti-mezhdunaroden-literaturen-festival-ruse-2021-dahat-na-evropa/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари