В Русе средната оценка на матурите по БЕЛ е 3,97

0
Русенските ученици се оказват по-неграмотни от тези в Челопеч, Божурище, Драгоман и много други
Русенските ученици се оказват по-неграмотни от тези в Челопеч, Божурище, Драгоман и много други

Русенските ученици се оказват по-неграмотни от тези в Челопеч, Божурище, Драгоман и много други

Зрелостниците от Русе се представят с най-ниска оценка от всички големи градове в страната, дори Видин и Враца са със завидно по-високи оценки. 

Над една четвърт от общините в страната имат среден резултат Слаб (2) на матурата по български език, сочи анализът за изминалите изпити, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Училищата в община Русе имат средна оценка 3,97 за 2022 година. Най-висок успех на матурите са постигнали учениците в община Челопеч - 5,02.  

През последните четири години в Русе знанията по български език и литература на зрелостниците се влошават. През 2021 година средната оценка на матурата по български и литература е била 4,24, през 2020 година - 4,32, а през 2019 година – 4,19. По-добро е представянето на учениците от 12 клас в общината по математика. За 2022 година средният успех е 5 при 4,96 предната година, 5,07 през 2020 година и за 2019 година – 4,87.

В обратна зависимост пък са резултатите на учениците от седми клас, които се явиха на НВО. По БЕЛ през тази година те са изкарали средно 59,5 точки от 100 възможни, а по математика – 38,7 точки от 100.

През изминалата година по БЕЛ най-високи са оценките в общините Челопеч (5,02), Божурище (4,77), Драгоман (4,76), Златоград (4,71) и Стралджа (4,66), като и в петте общини броят на явилите се ученици е сравнително малък. Сред по-големите градски центрове най-добре се представят столицата (седмо място с оценка 4,43), Пловдив (осмо място с оценка 4,31) и Велико Търново (девето място с оценка 4,30).

Най-високи са резултатите по математика в общините Дупница (5,53), Елхово (5,44), Джебел (5,25), Гърмен (5,23) и Силистра (5,21), като явилите се в нито една не надвишават петнадесет. В почти всички 59 общини с участие на тази матура положилите изпита се броят на пръсти, а само в две общини явилите се са над 100 – столицата с 431 ученици и средна оценка 4,93 и Варна със 185 ученици и средна оценка 5,09. В четири от общините – Трявна, Севлиево, Каварна и Брацигово - средният резултат е точно 2,00, а в още три той не надвишава 3,00.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    Възмутен
    Срамота.
  • 11
    13
    кореняк
    Русе се циганизира и българският стана бонус. Едно време русенските гражданя са владеели по няколко западни езика.
  • 7
    12
    colibri
    Според мен, отговори за недобрите резултати на зрелостниците по БЕЛ и литература дължат д- р Росица Георгиева и г-жа Елена Филипова- старши експерт по БЕЛ и литература в РУО Русе.Те би трябвало да са обобщили резултатите от матурите на зрелостниците и да са разбрали къде са проблемите - недостатъчни часове за упражнения,незаинтересованост от страна на учениците, трудност при усвояване на материала... Слабите резултати /според мен/ са и в резултат на недоброто владеене на бълг. език от ученици, за които не е "майчин"...
  • 3
    11
    С.С.
    За учителите в професионалните гимназии, ама за всичките ,важи принципа: ''Който може да работи, той работи, а който не може учи другите как да работят " Има много да чакате да има професионално подготвени кадри !
  • 7
    10
    В.П.
    Успехът от изпита по БЕЛ за ПГПТ, ПГТ, ПГРКК и ПГМТ в РУСЕ е 2,27 ! Това е резултата на четирите професионални гимназии ,в които учат около 310 ученика, под ръководството на 4 директора и 10 заместника ! За 160 те учители, които нямат хал ,хабер от днешните професии, а получават по 1900 лв. ,отделно да говорим! Те така и не са виждали някакво производство. Резултатите от учебния процес са 0,4 % подготвеност за работа по специалността и годишни разходи 2 000 000 лева ,за народа ! Абе няма ли кой да каже на МОН ,ха стига бе !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари