1300 зрелостници от Русенска област се явяват на матура по БЕЛ

0
Изпитът започва утре, 18 май, в 8:30 часа, а всички участници трябва да заемат местата си в училищата до 8:00 часа
Изпитът започва утре, 18 май, в 8:30 часа, а всички участници трябва да заемат местата си в училищата до 8:00 часа Снимка: БГНЕС / Архив

Изпитът започва утре, 18 май, в 8:30 часа, а всички участници трябва да заемат местата си в училищата до 8:00 часа

1297 зрелостници от Русенска област ще се явят утре, 18 май, на задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието - Русе д-р Росица Георгиева. Изпитът започва в 8:30 часа, а всички участници трябва да заемат местата си в училищата до 8:00 часа.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 1000.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари