В Русе създадоха робот за инспекция на корабни корпуси

0
Вече е подадена заявка за патент на робота, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система
Вече е подадена заявка за патент на робота, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система

Иновативна системата за инспекция на корабен корпус (АРМУС) бе представена в Русенския университет.

Тя е съвместна разработка на учени от университета и Институтa по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика „Акад. Ангел Балевски“ към Българската академия на науките.

Първата й презентация бе по време на посещението на президентите на България - Румен Радев, Румъния – Клаус Йоханис и на Австрия – Александър Ван дер Белен в Русенския университет.

Изобретението се отнася към роботизираните системи за инспекция на корабни корпуси, обясни неговият проектант – проф. Даниел Братанов от Русенския университет. АРМУС може да се движи от външната страна (по борда) – над и под водолинията, както и от вътрешната страна на плавателните съдове – карго трюмове и резервоари.

Заданието за създаването на робот, който да обследва движещ се плавателен съд, стои близо 10 години като нерешима задача в един от институтите към Пентагона. Българският екип е работил в продължение на три години и е създал система, която може да бъде поставена на корпуса на движещ се към пристанището кораб и докато плавателният съд акостира, обследването да бъде извършено. Инспекцията включва обхождане, обследване, заснемане и инспектиране на корпуса в променливи климатични условия,  прецизно диагностициране на състоянието му, проверка за наличие на контрабанда и лимпет мини, обследване на обрастването с морски организми.

Екипът е предвидил освен визуална инспекция на корпусите, АРМУС да проверява и качеството – наличие на нарушения по заварките, по повърхностното покритие и др.

Вече е подадена заявка за патент на робота, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система, каза проф. Братанов. Към АРМУС вече проявяват интерес компании от Панама и Малайзия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари