В Русе разглобяват боеприпаси напълно автоматизирано

0
Единствената човешка дейност се извършва в защитено помещение, от един специалист.
Единствената човешка дейност се извършва в защитено помещение, от един специалист.

"Условията в завод 'Дунарит' са едни от най-добрите в страната, оборудването за утилизация на боеприпаси е чисто ново, и човешкият фактор в работата е ограничен до минимум". Това заяви на пресконференция днес директорът на дирекция "Инспекция по труда" Ирена Николаева. 

Тя направи този коментар след приключилата проверка в завода, която бе разпоредена от областният управител Симеон Иванов след инцидента в завода в Горни Лом. Тя продължи повече от седмица, и резултатите от нея вече са представени на Областната управа.

Разглобяването на боеприпасите се извършва напълно автоматизирано, и на практика липсва ръчен труд в процеса. Единствената човешка дейност се извършва в защитено помещение, от един специалист. Според извършвалите проверките, всички тези фактори свеждат шансовете за инцидент до минимум, въпреки че когато става дума за работа с боеприпаси вероятността от инцидент не може да бъде сведена до нула.

Всички работници са добре обучени, предприятието има собствен център за обучение, а в процеса винаги присъства и представител на Инспекцията по труда, коментира Николаева. Последният обучителен курс е проведен в началото на октомври.

От Инспекцията по труда увериха, че русенският завод се проверява се 4 пъти годишно. При сегашната проверка са направени дребни забележки, които са в производствения отдел, а не в утилизацията. Констатираните нарушения обаче не са били сериозни, и от завода винаги реагират незабавно за тяхното отстраняване, уверяват проверяващите.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари