В Русе представят книгата на проф. Юлиан Куюмджиев, посветена на Димитър Ненов

1

Премиерата ще бъде в зала „Европа“ на Доходното здание

Тази вечер от 17:30 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание в рамките на МФ "Мартенски музикални дни" 2024 ще бъде представена новата книга на проф. д-р Юлиан Куюмджиев, посветена на българския пианист, композитор, музикален педагог, архитект и общественик Димитър Ненов.

За целите на изследването Куюмджиев проучва студентските архиви на Дрезденския технически университет, където Ненов е следвал, и Научния архив на БАН. Воден е от желанието да запознае читателите с ранния творчески път на ерудита.

"Интересен факт е относно годините на следване, които са били много тежки за него финансово. Той не е имал много средства, трябвало е да се издържа сам. Свирил е в кино, бил е в балетна трупа музикален ръководител, концертирал е и т.н., но това му е отнемало от времето за следване. Затова има доста молби в този архивен фонд за отлагане на изпити и не малко молби за отлагане на плащането. Той е трябвало да завърши през 1925 г., но е завършил през 1927 г. именно поради тези причини."

Важен акцент в книгата са непознати архитектурни скици от студентския период на Ненов. В България има няколко сгради, построени по негови архитектурни планове. Почти неизвестен факт е, че къщичката на трамвайната спирка срещу ул. "Вишнева" до Софийската семинария е строена по негов проект. Няколко жп гари в страната са проектирани от него.

Част от събитието ще бъдат изпълнение на пиано на Михаела Михайлова, както и и представянето на изложбата, посветена на Ненов и организирана от Съюза на архитектите в България.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари