В Русе представят извънреден брой на списание "ЛИК"

1
Списанието проследява историята на фестивала "Мартенски музикални дни"
Списанието проследява историята на фестивала "Мартенски музикални дни"

На 27 март (неделя) от 18:00 часа в Доходното здание ще бъде представен извънредният брой на „ЛИК“ (издание на БТА), посветен на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който е организиран от Община Русе.

Списанието проследява историята на фестивала от създаването му през 1961 г. до днес.

Специалното издание ще бъде представено от генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и главния редактор и медиен експерт доц. Георги Лозанов, съобщават от Община Русе. На събитието ще присъства и кметът на Общината Пенчо Милков.

В началото на списанието е поместено обръщение на кмета на Русе. Автори на публикуваните материали са музиковедът Ива Чавдарова – артистичен директор на МФ „Мартенски музикални дни“ („Финансовият комфорт още не е гаранция за качество“), музикалният критик Екатерина Дочева („Уникален фестивал в специален град“) и Яница Христова („Знаменитостите на фестивала през годините“), редактор в изданието.

Интерес за почитателите и изследователите на музикалното изкуство у нас представлява рубриката „Хронология на фестивала по бюлетините на БТА“. Тя проследява развитието на международния музикален форум през годините в текст и уникални снимки от архива на Пресфото БТА, както и специално предоставени фотографии от фонда на Регионален исторически музей – Русе.

В изданието са поместени и интервюта с известни музиканти, гостували на „Мартенски музикални дни“, сред които диригентите Емил Табаков и Найден Тодоров, цигуларите Минчо Минчев и Светлин Русев, пианистката Елена Башкирова и сопраното Красимира Стоянова.

В рубриката „Светът не може да съществува без музика“ е публикувана анкета с участници в 61-вия МФ „Мартенски музикални дни“, придружени с творческите им визитки.

СписаниеЛИК“, посветено на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, излиза под знака на престижното българско издателство „Изток-Запад“ и се разпространява безплатно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари