Най-високата температура за месец май е измерена в Русе

1
29,9 °С отчетоха на 25 май в Русе
29,9 °С отчетоха на 25 май в Русе Снимка: Dunavmost

29,9 °С отчетоха на 25 май в Русе

В по-голямата част от страната месец май 2023 г. започва с предимно слънчево и топло, сочат на данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за изминалия месец, публикувани днес, посочи БТА.

На 3-4.V и на 8-9.V, под влияние на преминаващи южно от страната средиземноморски циклони, е облачно на много места с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Температурите се понижават, по-значително – в края на периода.

В началото на второто десетдневие е предимно слънчево. В сутрешните часове в Добруджа, където вятърът стихва, минималните температури се понижават до 0 °С и се образува слана. На 12 и 13.V, по топъл фронт, на места в Западна България има слаби валежи от дъжд. На 14-15.V, в предната част на африкански циклон, се пренасят по-топли, но влажни въздушни маси и на много места има валежи от дъжд. След временно отслабване и спиране на валежите, на 17-18.V отново на много места има валежи с гръмотевични бури, на места – значителни. На 17 май поройни дъждове наводниха улици в Ловеч и Правец и причиниха материални щети на автомобили и приземни етажи на къщи. В края на десетдневието, под влияние на нов африкански циклон, отново има валежи, в Северна България – с гръмотевици.

През последното десетдневие на месец май въздушната маса е неустойчива. Над по-голямата част от страната, главно следобед и до полунощ, се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места има краткотрайни, интензивни валежи с гръмотевици. Има и градушки. На 27-28.V, когато през страната преминава фронтална система, явленията продължават и през нощните часове. Температурите са по-ниски от обичайните за третото десетдневие от май.

Фигура 1. Средна месечна температура (°C), месец май 2023 г.,НИМХ

Фигура 2. Отклонение на средната месечна температура от климатичната норма (°C), месец май 2023 г.

Месец май е относително студен или с температури близки до климатичната норма. Средните месечни температури имат отклонение от нормата между 3 и +0,3 °С. Това е най-студеният месец май от 2005 г. насам. Най-високата измерена температура е 29,9 °С в Русе на 25.V, а най-ниската – -0,2 °С в Добрич на 11.V. Месечните суми на валежите са около климатичната норма, но в широки граници – между 13 и 181% от нормата. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 56,7 mm в с. Балван, обл. Велико Търново, на 30.V.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари