В Русе обсъдиха следващото преброяване на населението

0
Преброяването на населението ще се състои през 2021 г., като годината е еднаква за всички държави-членки на ЕС
Преброяването на населението ще се състои през 2021 г., като годината е еднаква за всички държави-членки на ЕС

Експерти от Областна администрация Русе участваха в обсъждане на концепцията на законопроекта за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година.

По време на дискусията акцент беше поставен върху значението за точен избор на месец, в който да бъде проведено преброяването, поради провеждането на избори за народни представители и за президент и вицепрезидент през 2021 г. Към момента се обсъждат три варианта за месец, в който да бъде извършено преброяването. Първият е през януари или февруари, но като недостатъци могат да се откроят неблагоприятните метеорологични условия и по-кратката светла част на деня. Съответно втората и третата опция са съответно през месец май или ноември, като през май недостатъка е натрупването на почивни дни и съответно по-голяма мобилност на населението, а през ноември проблемите биха били същите като при първия вариант.

Срещата се проведе вчера на 23.07.2018 г. във Велико Търново, като тя беше открита от областния управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, а дискусията беше водена от заместник-председателя на НСИ Диана Янчева.

Инициативата е част от стартиралия консултационен процес, като обществената консултация започна на 9 юли тази година и ще продължи 30 дни. Сред идентифицираните методи за консултации са още провеждането на работни срещи с фокус групи, регионални работни срещи, онлайн анкети, изпращане на уведомителни писма, а също и информационна среща с представителите на медиите. Всички заинтересовани страни могат да направят предложения чрез портала за обществени консултации, където желаещите ще имат възможност за публикуване на коментари, както и чрез използването на пощенската кутия census2021@nsi.bg.

Концепцията на законопроекта за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. може да бъде намерен на следните уеб адреси: www.nsi.bg и www.strategy.bg.

Преброяването на населението ще се състои през 2021 г., като годината е еднаква за всички държави-членки на ЕС, и е определена в Регламент (ЕС) 2017/712 на Комисията за определяне на референтната година и програмата за статистическите данни и за метаданните за преброяването на населението и жилищния фонд. В съответствие със Закона за статистиката изчерпателните преброявания на населението и жилищния фонд в България се уреждат с отделен закон, поради което подготовката стартира с разработване на концепция на национален закон и предварителна цялостна оценка на въздействието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари