В Русе обсъдиха българо-румънско взаимодействие при извънредни ситуации

0

Днес, 29.06.2016 г., в Областна администрация Русе се проведе българо-румънска работна среща във връзка с проектна идея за правен и технологичен анализ на спешната помощ и разработването на алгоритми на взаимодействие на всички служби за бързо реагиране в трансграничен регион Русе – Гюргево – Букурещ.

Идеята за подобно сътрудничество не е нова, но финансирането, което предоставят европейските програми през настоящият програмен период, както и изпълнените съвместни проекти в тази област дават възможност проектната идея да бъде реализирана.

В работната среща взеха участие г-н Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе, г-жа Лили Ганчева – изпълнителен директор на Еврорегион Данубиус и модератор, г-жа Алис Муртезова – председател на общинската организация на Български Червен кръст, г-н Кълин Александру – генерален директор на Департамент „Извнредни ситуации“ към Министерството на вътрешните работи на Румъния, д-р Ръдулеску – представител на Община Букурещ и полковник Емил Апостол – началник „Инспекторат по извънредни ситуации“ Гюргево.

Г-н Бурджиев благодари на румънските представители за това, че са се отзовали на поканата му, свързана с обсъждане на необходимостта от висока степен на организираност и реакция на съвместните действия в трансграничния регион при възникване на спешни, извънредни, пътнотранспортни и медицински ситуации.

Г-н Александру  от своя страна подкрепи идеята и увери, че ще съдействат със своя опит и работата си  в националната система за спешна помощ на Румъния, давана за пример в съседните европейски държави.

В резултат на ползотворната дискусия се взеха следните решения: да се сформира съвместна работна група за подготовка на проектната идея; да се определи дата за протоколна среща в Букурещ между двата екипа; да се разработи модел на договор между конкретни здравни заведения и други институции за взаимопомощ от двете страни на река Дунав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари