В Русе изграждат кризисен център за жертви на домашно насилие

1
Над 250 са заведените дела в Русенския районен съд, по които е предоставена защита на повече от 2300 жертви на домашно насилие
Над 250 са заведените дела в Русенския районен съд, по които е предоставена защита на повече от 2300 жертви на домашно насилие

Община Русе ще изгради кризисен център за 16 жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак, съобщиха от кметската управа, цитирани от Труд.

Той ще се помещава на втория етаж в бившото училище "Стефан Караджа" и трябва да е готов до края на т.г. Спечеленият проект се подпомага с 684 143 евро от Норвежкия финансов механизъм.

Заради съжителството с временния приют за бездомници на първия етаж в сградата ще се направи външен асансьор. "Добрият самарянин" беше открит преди 3 г., след като общината даде помещенията за 10 г. на благотворителната организация "Каритас". Тя ги ремонтира и обзаведе с 250 000 лв. от дарители.

Над 250 са заведените дела в Русенския районен съд, по които е предоставена защита на повече от 2300 жертви на домашно насилие, сочи практиката на сдружение "Център Динамика" в крайдунавския град. Средно по 2 дела годишно завеждат деца срещу техните родители.

Макар че жертвите намаляват, сред тях вече има и възрастни хора.

Деца и роднини тормозят пенсионери заради имотите им и ги оставят на улицата, което ги принуждава да търсят подслон в старчески дом.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари