25 жени са убити при домашно насилие за една година

0
25 жени са убити при домашно насилие за една година
25 жени са убити при домашно насилие за една година Видео: КИС 13

В Русе действа кризисен център за жертви на домашно насилие

25 жени са били убити в страната през миналата година при актове на домашно насилие. Данните бяха изнесени в Русе от сдружение "Център Динамика", които консултират пострадали лица и им съдействат да получат надеждна защита. Тревожната статистика показва, че от 2020 година досега жертвите на домашно насилие в страната са се увеличили 4 пъти.

През миналата година от сдружението са консултирали над 200 лица.

В последните промени в Закона за защита от домашното насилие е предвидено създаването на регистър на извършителите, който ще се управлява от министерството на вътрешните работи.

От 2014 година в Русе действа кризисен център за жертви на домашно насилие с капацитет 8 места, информира КИС 13.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    Само Минавам
    Добре, имате повече опит от мен. Но продължавам да твърдя, че сте в много грешна хипотеза. Насилието е следствие, а не причина. Причината за насилието е именно стигматизирането и геноцидът над бащите. Ако искате да решите проблемът с насилието, престанете със стигматизирането на бащите и насилието ще се стопи до чисто криминални прояви. Имаме и една допирна точка – децата заслужават да имат двама родители, а това което правят тези НПО-та не помага за това. Останалото не го приемам, сумите по издръжките са дребни, в XXI век, не мисля че е някакво уникално събитие човек си намери приятелКА или нова жена, така че не разбирам защо нормален човек ще си държи „силово” змия в пазвата. Целият цирк е за децата, а не за жената или 240 лв. издръжка – съжалявам! Докато държавата преимуществено „дава” децата на майките – ще е така. Сигурен съм, че когато влезем в нормите описани в законите, то и бащите насилници ще се стопят. Препоръчвам Ви, да се запознаете с практиките през последните 10-тина години за да разберете за какво говоря. Съд "забравил" да определи лично време на бащата, майакта не пуска детото, защото съдът "забравил" да се прозинесе – това какво е? Аз го виждам като узаконено отвличане на детето от майката. Баща, който е пуснал над 900 жалби за 3 години до всякакви институции, че му се ограничава правото да вижда собственото си дете – без никаква реакция. Мотивирайте тези бащи да НЕ посегнат на майката, защото аз нямам аргументи в това направление, единствено мога да ги посъветвам да не ги хванат!
  • -1
    9
    mischi
    Извинете ме, изразих се неточно: статистически при случаите на употребено насилие около 95% от насилниците са от мъжки пол, това исках да кажа по-долу.
  • 0
    8
    mischi
    до 7: разбирам Ви болките, безспорно е, че има жени, които манипулират мъжете си, инструментализират децата си и т.н., но не може зарди тях да истинските жертви да останат без защита. Разбирам болката Ви, но като човек, работил повече от 30 г. в институции, подпомащи правосъдието, познавам проблема в широк мащаб - няколко европейски държави. Не отричам, че има бащи, които наистина милеят за децата си, но техните жени и деца не попадат в домовете за жертви на насилие. Около 95 % от мъжете (говоря за случаи на развод) използуват децата, за да задържат жените до себе си, за да си спестят издръжка, дори и споделеното родителство се прави, за да не се плаща издръжка. Такива "бащи" прибягват и до насилие, ако не стане по тяхному. А така не може.
  • 4
    7
    Само Минавам
    До коментар №6. mischi, а какво според теб е когато насилствено държавата предава деца от една генетична група в друга? Защото аз го виждам като геноцид! В България, над 80% от случаите, децата се дават на майката след съдебно решение, а без съдебно решение в 100% от случаите. Не си го измислям, виж репортажа по-горе, г-жа Деана Димова, казва точно това „жените и децата им” – на никой не му пука за законност, справедливост, равенство, кой прав или кой крив – идват и ти вземат детето. Знаеш ли защо? Защото преди да се родиш, когато си бил още зародиш си имал XY хромозоми, а този който е имал XX хромозоми – прибира детето. Това какво е, според теб? Искаш да говорим за тормоз? Когато партньорът ти застане срещу теб и ти каже „не само, че ще ти взема детето, но и ще ми плащаш за това!” – какво би направила ти? Ще посрещнеш ултиматума с усмивка на уста и песен в сърцето? И знаеш ли защо ще ти го каже? Не защото е лош, а защото има такива институции, които постоянно подстрекават по-лабилните от вас, за да могат тези институции да оправдаят съществуването си. За мен това е истината и да, много съм вътре в нещата от десетилетия!
  • -1
    6
    mischi
    Очаквах, че поне един от коментиращите ще осъди насилието, но не - чешат си езиците. Да ви идва на ум, че тези 25 жени със сигурност са имали деца, които сега са сираци, да ви идва на ум, че насилието в семейството осакатява и травмира завинаги децата, растящи в него? А да ви идва на ум, че всеки има право на живот без психическо и физическо насилие, и законът е длъжен да го защитава? Трябва да има такива институции, без тях жените не могат да се спасят. Какъв доклад искате, там всичко е анонимно. Иначе не е възможна защитата на жертвите. Понятие нямате как работят такива институции, но коментирате. Мислете малко преди това!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари