В Румъния медиците изнасят кислород до колите на пациентите, няма места в болниците

0
Критичната ситуация се дължи и на факта, че Румъния е на предпоследно място по дял на ваксинирани хора в Европейския съюз
Критичната ситуация се дължи и на факта, че Румъния е на предпоследно място по дял на ваксинирани хора в Европейския съюз Снимка: БНТ

Румъния отбелязва рекорди в броя на новозаразените с коронавирус. За последното денонощие те са почти 10 200 души. Болниците са препълнени, а в интензивните отделения вече няма свободни легла

Стига се дотам, че медицински персонал изнася кислород за обдишване в колите на пациентите, предаде БНТ. Критичната ситуация се дължи и на факта, че Румъния е на предпоследно място по дял на ваксинирани хора в Европейския съюз.

В окръжната болница в източния румънски град Бузъу ковид отделенията са запълнени и медиците действат като във военни условия. Пациентите, които се нуждаят от кислород, го получават на двора, в колите си.

Някои пациенти са се лекували у дома и са пристигнали в болницата, когато вече не са били способни да дишат без помощ.

"Майка ми от вчера е на кислород. Нощувахме в колата и вече нямаме бензин. Шест дни я лекувах я у дома. Тя беше упорита, а сега съжалява, че не се ваксинира", обяснява дъщерята на една от пациентките.

В Румъния са ваксинирани едва 36,5% от цялото население. Темпът на ваксиниране се увеличи, след като в края на октомври беше отчетен най-високият дневен брой смъртни случаи от началото на пандемията.

Над 19 700 заразени с коронавируса се лекуват в болница. В интензивните отделения вече няма свободни легла.

Здравната система на северната ни съседка се задъхва и страната е принудена да изпраща тежко болни пациенти с ковид на лечение в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари