В планините ще има зима поне още месец

0
Туристите да се движат по зимните маркировки!
Туристите да се движат по зимните маркировки!

"Снежната покривка е над два метра във високите зони."

Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Боцев, планински спасител от отряд Благоевград към ПСС, район Рила планина. По думите му времето продължава да се променя рязко в планините.

„Ако в градовете започват да цъфтят дърветата и пролетта се усеща, то в планината все още е зима, посочи Георги Боцев. Той коментира, че ветровете си духат, а нощите са студени.

„През деня е сравнително топло, защото е по-близо до слънцето, но вечер и през нощта е доста студено“, допълни Боцев. Той заяви, че сняг има навсякъде и зимата ще е налице в планините поне още месец. Планинският спасител допълни, че туристите трябва да бъдат внимателни и предпазливи през ваканцията в планината.

Най-важното за тях е да уведомят хижарите, за да може да ги очакват и да имат предвид за тяхното предвиждане“, посочи Боцев.

Той заяви, че е необходимо да се движат още по зимните маршрути. „Да не тръгват по летни пътеки и места, въпреки, че на някои места снегът е доста тънък, защото във всяка от улеите навяванията са доста и в началото може да се тръгне по пътека, която е чиста и в следващия момент да не може да се продължи по нея“, добави Георги Боцев.

Той каза още, че туристите е необходимо да се движат по зимните маркировки, защото обледенените склонове са изключително опасни за преминаване.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари