В парламента се хванаха за гушите и без опозиция

0
Цинизъм, обиди и мерене на рейтинги прозвучаха от трибуната
Цинизъм, обиди и мерене на рейтинги прозвучаха от трибуната

Дебатът около ветото на президента принизи за пореден път Народното събрание. Цинизъм, обиди и мерене на рейтинги прозвучаха от трибуната. Депутатите се хванаха за гушите дори без да им е нужна опозицията в лицето на БСП.

Социалистите бойкотират парламента именно с мотива, че реалният дебат отдавна е отстъпил пред нелицеприятни изказвания и потъпкване на демократичните принципи. 

Въпреки че не бяха в зала, БСП отново се превърнаха в основна тема, особено при изказванията на ГЕРБ. Не липсваха и атаки срещу президента Румен Радев от "обичайните заподозрени" Цветан Цветанов, Тома Биков и Георги Марков, пише вестник Дума.

Според Биков, социалистите "делегитимират дори собствения си президент" като не се вслушали в призива му да се върнат в зала при гласуването на ветото. Цветан Цветанов пък обясни как БСП използват поправките в Изборния кодекс, за да оправдаят евентуалната си загуба на изборите. Лидерът на групата на ГЕРБ не пропусна да нарече президента "неформален лидер на БСП", защото мотивите му за ветото съвпадали с критиките на левицата. 

А самото вето на президента не било на висотата на промените, които вече били направени в Изборния кодекс. Въпреки това от ГЕРБ ще върнат стария праг на преференциите. Ще го направим не защото БСП ни казват, а защото не искаме да има съмнение, че търсим служебна победа. ГЕРБ ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има повече избиратели. И защото хората не искат да ги управляват хора, в чиито глави има само хаос, бе част от пламенната реч на Тома Биков.

Според Георги Марков президентът "е обладан от машинното гласуване". По темата се включи и Цветанов, който отново нарече Румен Радев "българския Мадуро" с тезата, че във Венецуела има изцяло машинно гласуване.

Патриотите и Воля пък се обиждаха на тема мажоритарен вот. 

"С мажоритарно гласуване тук ще се напълни с едни силикони, ботокси и ритнитопковци... Случайно попаднали хора - успяват да се изкачат на втора и трета позиция. Нормално е, ако една партия има кауза, тя да се опита да я изпълни чрез представителите си в парламента", разви теорията си лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Изказването му превъзбуди водача на Воля Веселин Марешки. Оказа се, че за него мажоритарен вот е нещо, свързано с мъжете. След като обидихте всички майки, сега обиждате включително българите от мъжки пол като им казвате, че тяхното суверенно право, това, което желаят - мъжоритарното гласуване - няма да го получат, каза Марешки.

"Вие не сте критерий за политическа мъжественост", отвърна Симеонов.

Източник: вестник Дума
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари