В парламента не се разбраха кога да са президентските избори

0
Крах претърпя и вторият опит на председателя на Народното събрание Ива Митева партиите да си кажат коя дата са си харесали от календара за президентския вот
Крах претърпя и вторият опит на председателя на Народното събрание Ива Митева партиите да си кажат коя дата са си харесали от календара за президентския вот Снимка: БГНЕС

Партиите ще решават след изслушването на шефката на ЦИК другата седмица

Крах претърпя и вторият опит на председателя на Народното събрание Ива Митева партиите да си кажат коя дата са си харесали от календара за президентския вот, предава Dir.bg. След като на първия председателски съвет в началото на седмицата всички парламентарни групи са запазили мълчание, днес Митева свика втори председателски съвет по темата.

Отново представителите на парламентарните групи са си замълчали и не са предложили евентуални дати за президентските избори. На подканянето на Ива Митева, че времето изтича и до седмица се навлиза в конституционни 60-дневни срокове, които започват да текат, от ръководствата на ПГ са се оправдали, че чакат да видят как ще приключи опитът за кабинет при третия мандат и дали се отива категорично на парламентарни избори, разказаха участници в заседанието.

Това е принудило председателката на НС да излезе от безплодната ситуация с предложението да бъде изслушана шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Така следващата седмица в сряда Нейкова ще дойде рано сутринта в парламента, за да разясни пред председателския съвет каква е техническата готовност на комисията за избори две в едно и вероятно да каже, че комисията ще се съобрази, каквото и да решат.

В същото време в кулоарите, вече пред медиите, темата бе коментирана в по-общ план от политическите формации.

"Ако се получи избори "две в едно", ще бъде състезание "две в едно", ние няма да се противим на никакви дати", каза Татяна Дончева от ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!". Според нея, "ако няма вразумление, да се вкарва на някого насила акъл, не е реалистична задача". Ние, каквото е зависело от нас, смятам, сме го направили досега и ще направим оттук-нататък, подчерта депутатът. Ключът е у "Има такъв народ", категорична е тя.

Според съпредседателя на "Има такъв народ" Христо Иванов време е парламентът да започне да формира решението си кога да насрочи президентските избори. Не е удачен вариант избори "две в едно", защото логиката на президентските и парламентарните избори е много различна. Но ще бъде много трудно да се заобиколи този вариант, съдейки по начина, по който се развиват нещата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари