В офиса на НАП в Русе очакват значително повече декларации за доходите от миналата година

0
От началото на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са получени 15 537 броя годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ
От началото на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са получени 15 537 броя годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ Снимка: Dunavmost

От началото на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са получени 15 537 броя годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ

Това е близо 98 % от общо подадените през цялата миналогодишна кампания 15 899 бр. и e основание да се прогнозира, че сега до крайния срок 3 май 2022 г. ще постъпят значително повече декларации. Дотогава остават 12 дни, от които 7 са почивни и през всички тях денонощно могат да се подават електронни формуляри на декларациите, чрез сайта на НАП www.nap.bg с ПИК от агенцията или електронен подпис. Досега това са предпочели 12 310 данъкоплатците от региона, което формира 79 % от всички подадени към момента декларации.

Предварително попълнените декларации са достъпни в Портала за е-услуги на НАП и в тях автоматично е въведена информация за получени от данъкоплатците доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора повече от 12 месеца и др. На сайта си НАП е публикувала и видео инструкция как да се декларират данъците онлайн. Необходимо е потребителите да прегледат внимателно попълнената декларация, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, да потвърдят нейната достоверност и да я изпратят. Персонален идентификационен код – ПИК, се издава безплатно, безсрочно и бързо във всеки офис на НАП срещу представяне на лична карта и посочване на личен е-мейл.

На хартиен носител годишната данъчна декларация може да бъде подадена от всяко задължено лице в салоните за обслужване в офиса на НАП в Русе всеки работен ден от 9 до 17, 30 ч. Досега този вариант са избрали 2 646 данъкоплатци. На тяхно разположение до входа на офиса има стилаж с основното тяло на декларацията и приложения за различните облагаеми доходи. Те могат да бъдат разпечатани и от сайта на агенцията, а по този начин може да се използва и декларацията с баркод, която автоматично изчислява дължимия данък при ръчно въвеждане на съответните доходи в приложенията.

Данъкоплатците могат да получат и изпратят хартиени формуляри на данъчни декларации по ЗДДФЛ с приложения и указания към тях и в 17 пощенски клона в Русе и общините в областта. За подадени в срок декларации се смятат тези с клеймо най-късно 3 май 2022 г. Пощенските служители приемат попълнените екземпляри и ги регистрират с входящ номер. Цената на услугата е 1, 80 лв. От това вече са се възползвали 581 граждани.

Задължение да подадат годишна данъчна декларация имат всички физическите лица, които през 2021 г. са получили доходи, различни от тези по трудов договор. Това се отнася и за еднолични търговци или регистрирани земеделски стопани, които са избрали да се облагат като ЕТ, но са получили и доходи, които не са свързани с тази им дейност, като например от наем, които също се декларират тази година в срок до 3 май.

Освен подаване на декларацията, до 3 май трябва да бъде внесен и дължимия данък.

Подробности за декларирането на доходите може да се получат от 9 ч. до 17, 30 ч. на телефона на Инфоцентъра на НАП 0700 18 700 на цената за 1 разговор на съответния оператор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари