Русенци подадоха над 1 800 декларации в НАП

0
От началото на март на разположение на гражданите ще бъдат предварително попълнените данъчни декларации
От началото на март на разположение на гражданите ще бъдат предварително попълнените данъчни декларации Снимка: Dunavmost

От началото на март на разположение на гражданите ще бъдат предварително попълнените данъчни декларации

Русенци са подали над 1 800 годишни декларации през първия месец на Данъчна кампания за деклариране на доходи, придобити през 2023 година, която стартира на 10 януари 2024 г.

От началото на март на разположение на гражданите ще бъдат предварително попълнените данъчни декларации. Те са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП с персонален идентификационен код (ПИК), издаден безплатно от НАП, или с квалифициран електронен подпис (КЕП). При влизане в електронната услуга за „Попълване и подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ“, ще се покаже съобщение, предоставящо информация за наличните в НАП данни и по кои приложения от декларацията те са бъдат предварително попълнени.

Освен през Портала за електронни услуги, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в офисът на НАП в Русе, където във фоайето на салона за обслужване на клиенти има всички необходими формуляри и приложения към тях.

Потребителите имат възможност да подадат онлайн данъчната си декларация и на място в офиса на НАП в града. За целта е обособена зона с безжична интернет връзка, в която гражданите могат да ползват поставения там компютър или собствени устройства, които да свържат с безжичния интернет и да влязат в Портала за електронни услуги.

Ако декларират онлайн и платят задълженията си до 1 април 2024 г., гражданите могат да ползват отстъпката от 5 на сто от данъка за довнасяне. Условие затова е годишната данъчна декларация да е подадена по електронен път до 1 април, като до тази дата трябва да е платен и данъкът за довнасяне, както и да не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Отстъпката не се изчислява автоматично и за ползването й се попълват съответните редове във формуляра.

Краен срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април 2024 година.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден.

От НАП Варна напомнят, че самоосигуряващите се лица подават само онлайн годишните си данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор, както и в сайта на приходната агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари