В Новград се стягат за „Обичаите по нашенски“

2
Съборът ще се проведе на 24 юни
Съборът ще се проведе на 24 юни Снимка: Община Ценово / архив

Съборът ще се проведе на 24 юни

Фолклорни традиции и обичаи ще оживеят в Новград на 24 юни, когато ще се проведе съборът „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“. Подготовката за шестото издание на проявата, която е включена в календара на Министерството на културата, тече на пълни обороти. Организаторите вече са получили заявки за участие от различни населени места в Северна България. Въпреки че все още остават няколко дни да крайния срок своето участие са потвърдили 35 групи с повече от 400 участници. Групите ще пресъздават народни обичаи, ще пеят и играят танци, характерни за района. Фолклорният фестивал ще бъде открит с концерт на състава „Дунавски гайди“. Основна тема на тазгодишното издание на фестивала е „Сватбената традиция в миналото“. Това е един от поводите самодейците от читалището в Новград да представят обичая „Сватба“.

В рамките на фолклорния фестивал ще бъдат пресъздадени още пет обичая, характерни за района от пролетно-летния обреден цикъл. Жителите и гостите на Новград ще видят и две възстановки, които ще се представят за първи път. Обичаят „Поврътки“ е пресъздаден от Клуба за народни обреди, обичаи и битова култура в Ценово. Самодейците от Белцов ще представят „Надпяване на пръстен“. Гостите на фестивала ще имат възможност да наблюдават и обичай на мюсюлманския етнос – „Къна Геджеси“. Присъстващите ще могат да се докоснат и до кулинарни специалитети от района. Всеки ще може да опита от традиционната бобена чорба както и да дегустира експонатите от кулинарната изложба.

Организаторите от НЧ „Христо Ботев“ и кметство Новград се надяват фестивалът да привлече много почитатели на народните традиции и да се превърне в празник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Бай хуй
    Там нямаше ли паметник на Ленин?
  • -3
    1
    Бандера
    Тия селяндури да вземат да премахнат паметника!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари