В Новград почетоха подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

1

Преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа беше тържествено отбелязано в Новград.

Преди 151 години, в мъгливото утро на 6 юли, 125 млади мъже, предвождани от двамата войводи, се обричат за свободата на Отечеството. Те записват със златни букви имената си в пантеона на безсмъртието.

Преминаването на четата през Дунава дава нова надежда в продължилата близо пет века национално освободителна борба. Хаджи Димитър и Стефан Караджа са обречени на мисията да покажат не само на целия български народ, но и на цялата международна общност и чуждестранните дипломати, че Отечеството ни има нужда от храбри и смели мъже, поели върху плещите си кръста на Свободата. Мъже, които гордо да развеят знамето, на което са извезани свещените за всеки българин слова „Свобода или смърт“, а в краката на лъва е смачканият отомански полумесец“, изтъкна в словото си кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Представители на клуб „Традиция“ показаха различни видове хладно и огнестрелно оръжие. Те отправиха огнен залп в памет на героите, паднали за свободата на Отечеството ни. На почетна стража редом с ветераните от запасното войнство застанаха  и членовете на общинския отряд „Родолюбие“. Настроението в празничната вечер повдигнаха изпълненията на самодейните състави към местното читалище, мъжката певческа група от село Мечка, танцова формация „Полянци“ и група „Четно“. Популярните песни на народната ревица Ана Мария дадоха своеобразен тласък на многобройната публика.

Подвигът на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ни дава законното право да се гордеем, че сме българи. Тяхното родолюбие продължава да бъде като светъл пример за днешните поколение“, подчерта при  откриването на тържеството кметът на Новград Диана Копчева. Поздравителни адреси за празника бяха получени от евродепутата Мария Габриел, от народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Адриян Райков, от областния управител Галин Григоров, от много ръководители на институции. За да споделят празника дойдоха много кметове на населени места и общински съветници. В края на вечерта площадът на Новград беше ярко озарен от светлинното шоу на фойерверките. По традиция се изви и кръшно българско хоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари