В момента „Марица-изток” замърсява с 4 пъти над нормите

0
Задушлив смог обхвана в късните часове на четвъртък град Гълъбово
Задушлив смог обхвана в късните часове на четвъртък град Гълъбово

Задушлив смог обхвана в късните часове на четвъртък град Гълъбово край Стара Загора. Експертите регистрираха серен диоксид 4 пъти над нормата. 

Източникът на замърсяването е комплекс „Марица-изток”. По искане на екоинспекцията в Стара Загора, те са намалили мощностите си и така нивата на опасния газ са спаднали късно снощи. По данни на екоинспекцията, към 23:00 часа снощи положението се е нормализирало.

Въздухът в Гълъбово се очисти малко преди полунощ. След снощи в местната болница няма оплаквания от обгазени хора, а детските градини работят нормално.

Обгазяването е най-опасно за малките деца и хората със сърдечни и дихателни проблеми. Оставане вкъщи на затворени прозорци е единственото, което хората в Гълъбово могат да направят, за да се предпазят.

„Не са никак малко обгазяванията, но по това време на годината се случва, заради атмосферните условия”, заяви кметът на Община Гълъбово Николай Тонев, цитиран от Нова ТВ.

За обгазяването снощи вина имат четирите топлоелектрически централи в района, които в момента произвеждат почти цялото електричество за потреблението в България.

„Няма да ги глобим, защото намалиха мощностите си почти веднага и в 23 часа стойностите спаднаха”, обясни директорът на РИОСВ-Стара Загора Петя Папазова.

В началото на август в подобен случай Гълъбово беше обвито от отровна жълто-кафява мъгла, заради която започна административно производство срещу производителя на електрическа енергия "Брикел".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари