Предупредиха да не се купува сладководна риба в Пловдивско

0
Охрана дежури на брега на Марица в Стамболийски, следи да не се взима риба от водата
Охрана дежури на брега на Марица в Стамболийски, следи да не се взима риба от водата Видео: bTV

Водата на пловдивчани не е замърсена и няма опасност за тях с оглед на екокатастрофата в река Марица, където този уикенд изплува умряла риба.

Прокуратурата в Пазарджик е образувала досъдебно производство, а от РЗИ твърдят, че залповото замърсяване на реката е от местно предприятие.

Превантивно Пловдив спря да черпи питейна вода от сондажи в близост до реката. А според природозащитници ще са нужни поне 10 години, за да бъде възстановено екоравновесието в района.

Няма никаква опасност за жителите на Пловдив относно питейната вода. Чисто превантивно направихме тази реакция, тъй като те са най-близко до коритото на реката. Нашите сондажи са на 80-90 м дълбочина, през два геоложки хоризонта минават, през глинести слоеве, тъй че няма никаква опасност повърхностна вода да попадне в нашите сондажи и оттам в питейната мрежа“, увери в ефира на „Тази сутрин“ по bTV Антон Гълъбов, който е главен инженер на ВиК-Пловдив.

РЗИ взима проби от чешмите и водоизточниците, за да се проверява качеството на водата.

Междувременно общинска охрана дежури край бреговете на реката в Стамболийски и следи да не се вади мъртва риба от водата. Предупреждават се и гражданите да не купуват сладководна риба с неясен произход от магазинната мрежа, тъй като не се знае какви вещества съдържа тя и дали не е потенциално опасна за здравето.

Зам.-кметът на Стамболийски Любомир Марков обясни, че хората се информират и чрез „Фейсбук“ групите на града.

Животновъдите в района са предупредени да не водят животните си да пият вода от реката.

От „Екоинвест” ЕООД са категорични, че замърсяването не е тръгнало от тях,

Смея да твърдя, че нямаме вина за това, което се случва в река Марица, понеже знам каква е технологията на фирмата. Работим в нормите и изискванията на всички екологични институции, включително в България и ЕС. Имаме всички видове лицензи, дадени на територията на страната ни и на ЕС. Постоянно сме под мониторинг на екоорганизации, на доставчици и т.н. Не можем да си позволим да направим нещо, което да застраши природата, рибите, населението, водата и т.н. Нашите води, които излизат от преработката, се вливат в канализацията на ВиК, оттам отиват в една малка река, която се казва Пишманка и от тази река отива в Марица. В тази река няма една умряла риба. Няма как. Ако отравяме рибата, трябва да тровим рибата от самото начало, а не в Стамболийски. Ние сме най-видимите, най-големите и най-удобни за хващане на този проблем. Изключено е, не работим от вчера“, каза пред bTV Ангел Ангелов, представител на фирмата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари