В Метавселената на новогодишната програма на българските телевизии

8
И трите национални медии предложиха амалгама от чалга, народна музика и стари шлагери в големи количества
И трите национални медии предложиха амалгама от чалга, народна музика и стари шлагери в големи количества Снимка: Кадър bTV

И трите национални медии предложиха амалгама от чалга, народна музика и стари шлагери в големи количества

Колкото и да се пази човек, никога не е застрахован от риска да попадне на новогодишната програма и да чуе думите: "О, Снежана, моя единствена, яж моя бахур, яж моя праз". (“Новогодишна Рачковица 2022”)

Единственото число на “програма” не е пропуск, а е умишлено.

Наличието на три телевизии е само въображаемо условие за многообразие, реалността е друга, отбелязва Булевард България.

На прага на 2022-а година в България се случи чудо: Софи Маринова гостува в три телевизии едновременно, Васил Найденов, Богдана Карадочева и Графа - в две.

Кръстю Лафазанов и Любо Нейков бяха главни герои на шоуто в bTV и в БНТ, а шегата “Скъпи Дядо Коледа, пиша ти върху шкурка, защото зная какво направи миналата година с писмото ми”, се чу два пъти и то не от устата на Софи Маринова.

И ако по време на избори вече свикнахме, че едни и същи коментатори хвърчат между студиата, то Нова година все още е един път на 12 месеца и досега не се е случила предсрочна.

Някога телевизията вървеше пред хората. Те искаха да приличат на лицата от екрана, сега телевизията прави всичко възможно да прилича на хората. А Димитър Рачков най-после се отпусна и заприлича на себе си.

И трите национални медии предложиха амалгама от чалга, народна музика и стари шлагери в големи количества.

Фики Стораро, Глория, Преслава, Галена, Константин, Ивана - това не е новогодишната нощ на Планета ТВ, ние всички вече сме Планета ТВ.

Лошото не е в чалгата, лошото е, че онова, което не е чалга, силно напомня на нея - езика на тялото на Рачков, българският рап, новото парче на Папи Ханс…

Странното е, че дори проф. Тодор Кантарджиев, който за кратко се появи в Новогодишното шоу на Цитиридис все повече заприличва на героя на Краси Радков, отколкото обратно - до степен, предизвикваща колебание кого точно гледаме.

Може и да се подигравате на новогодишния спектакъл на Хачо Бояджиев от едно време, но той събираше звезди от цял свят - Eruption, Тина Търнър и Boney M.

Най-западното нещо, което се чу от родния ефир, беше италианския на Ивет Лалова и кавъра на Maneskin, с който спечелиха Eurovision, изпълнено от Маги Джанаварова, Есил Дюран и Прея.

Въобще усещането, че Нова година е някакъв балкански празник  - с превес на селското население, в който трябва да се слуша сръбско и да се друсат хора е новост. Дефект на новото време.

Разбира се, имаше и хубави неща - Ивет Лалова и Николаос Цитиридис като водещи, моноспектакълът на Мариус Куркински при Рачков по Нова и … по БНТ.

Извиняваме се, но по БНТ не се сещаме нищо хубаво, особено след невероятния кич, непосредствено преди полунощ, който успя да събере на едно място в студио 1 на БНТ военен оркестър, състав по народни танци и светлинен фон в цветовете на българския флаг.

Хубава беше и идеята на бТВ във втората част от вечерта да направят новогодишното шоуто на гара: “гара Мечта”. Ако не ни лъжат очите, това е реставрираната гара Подуяне, строена по царско време - през 1930 година.

Тя беше така затъмнена и украсена обаче, че приличаше на бутафорна сцена. В центъра, забита една соц Царица-елхица. Май само дядо Мраз липсваше.

Но пък по Нова имаше Снежанка от Килифарево - Поли Петкова. И понеже нямаме идея коя е Поли, справка в Google показа, че тя е избрана за победител в конкурса „Мис Рачков“ като е преборила конкуренция oт 1200 девойки и е събрала най-много гласове в социалните мрежи. “28-годишната хубавица се хареса много и на журито в предаването в лицето на Гала, Любо Ганев, Йордан Йовчев, братя Аргирови”, четем още в медиите.

Вече се чудехте къде са братя Аргирови, нали? Спокойно. От бТВ се бяха се сетили и за тях. Както и за Кристина Димитрова, и за Тони Димитрова. Проблемът с любимците на България не е, че са стари, а че носят онова време със себе си.

И Робърт Плант и Джими Пейдж не са млади, но Робърт Плант записва парчета с Алисън Краус и обира наградите “Грами”, докато Богдана Карадочева още пее “Ако до всяко добро същество застане поне още едно”.

Разбира се, никой не е длъжен да работи до гроб, само ние сме обречени да ги гледаме.

И накрая, след 24 часа, bTV пусна концерт на BBC 1 със световни звезди - Майли Сайръс, Били Айлиш, Чарли Екс Си Екс, но ... от 2019 година.

Разбирате ли, 2019 години не е просто преди 3 години. 2019 година е едно друго време! Друга епоха. Както и всичко, което видяхме на 31-ви по трите национални телевизии. Българска метавселена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари