В "Майчин дом" спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

0

Установено е и леко изместване на сърцето в дясно, уточняват от АГ болницата

Лекарите от университетската АГ болница „Майчин дом” и болница „Щерев” успяха да спасят малката Вилиана и да покажат, че добрата диагностика и модерната медицина е на високо ниво в България при редки малформации на плода.

До сега, в такива случай съветът на лекарите обикновено беше бременността да се прекрати, но тук двама лекари д-р Маринов и доцент Чавеева преценяват, че бебето има шанс за нормален пълноценен живот.

Малформацията, белодробна секвестрация е рядко срещана в България. Диагнозата е с честота 0,1%”, обяснява д-р Цанкова, която е част от операционния екип в „Майчин дом”.

Белодробната секвестрация е самостоятелна тъкан с лъбрестна структура и когато е с по-голям обем се намесва в дишането на бебето след раждането - то или трудно диша, или не може да диша. Освен това в конкретния случай има и леко изместване на сърцето в дясно.

Проблемът е диагностициран и е констатиран в двайсетата седмица на бременността. В продължение на четири месеца след това се прави стриктно наблюдение на бременността и развитието на малформацията от проф. Иван Костов в болница „Майчин дом”, поради спецификата на този рядък случай.

Подготвя се планирана операция с цезарово сечение в болница „Майчин дом”, където е най-доброто отделение по неоантология в страната, а лекарския екип е следил пациентката и знае какво може да очаква. Наличната апаратура, също е от значение.

Бебето обаче, не дочаква планираната дата и операцията е изпълнена по спешност в края на деня на 8 август от екип: проф. Иван Костов, д-р Цанкова, акушер неонатолог Анна Попиванова и анестезиолог. Операцията е успешна и бебето проплаква, но малко след това има затруднение с дишането. Тук добрата диагностика и подготовката на екипа си казва думата - преминава се на апарат за командно дишане.

Всичко вече е в ръцете на екипа неонатолози начело с проф. Слънчева и педиатъра-кардиолог д-р Румен Маринов. Приложено е решаващо лечение с промяна на циркулацията на кръвта, което дава невероятен резултат. След седем дни малката Вилиана диша сама, отваря очи и плаче.

Процесът на наблюдение ще продължи до пълната регресия на малформацията.

Ето и посланието на майката: „Искам да разкажа нашата история, за да вдъхна увереност на всички бъдещи майки с проблеми да не прекъсват бременността, а да се съветват с най-добрите български лекари и да вярват. Голямо благодаря на лекарите от „Майчин дом” и болница „Щерев”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари