В кръчмите няма да се сервира шкембе чорба!

2
Това посегателство срещу изконния роден лек срещу махмурлук ще стане след въвеждането на нова наредба
Това посегателство срещу изконния роден лек срещу махмурлук ще стане след въвеждането на нова наредба

Това посегателство срещу изконния роден лек срещу махмурлук ще стане след въвеждането на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлеченията. Българинът ще може да консумира любимата си чорба в закусвалните. Единствено в закусвалните е записано, че може да се предлагат чорби и ястия от субпродукти. Ресторантите пък ще са профилирани като класически, национални, специализирани, пицарии и тематични. В питейните заведения, към които спадат и кръчмите, ще може да се консумира освен алкохол и безалкохолни напитки, но и салати, студени предястия, ядки и сладкарски продукти.

Поръчката за студени предястия, салати и аперитиви трябва да се изпълнява до 10 минути в заведенията “пет звезди” и “четири звезди”, и до 15 минути в заведенията “три звезди” и “две звезди”. Това предвижда същата наредба на туристическото министерство, публикувана за обсъждане. За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории ще важи изискването отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им, съобщава "Монитор".

Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

По отношение на апартаментните туристически комплекси е предложена възможността за припокриване с изискванията към хотели.

В предложения за обсъждане документ се разделят видовете туристически обекти в две категории - клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили и клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги; ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

Опростяват се и намаляват формалните изисквания към местата за настаняване клас Б и се завишават към висококатегорийните хотели. Сега например са фиксирани размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, броят и видът на възглавниците, съдържанието на мини-бара, броят и размерът на кърпите в банята. Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност.

С наредбата се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции.

Според Благой Рагин от БХРА новата нормативна база ще помогне на бранша. „Настояваме да се въведат и евростандартите за категоризацията на хотелите. Сегашните наредби са много тежки и оскъпяват продукта ни”, добави той.

Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг смята, че категоризация има и в момента и всичко ще си е същото, казано по друг начин. „Разбира се, условия за категоризацията на базата трябва да има, за да не станат нещата по български, да кръстим една къщичка „Гранд хотел”, каза тя. „Задължително е да се въведат европейските стандарти. Какъвто е хотелът от съответната категория в Лондон, такъв трябва да е и в София”, поясни Иванова.

След влизането в сила на наредбата, действащите места за настаняване и заведения за хранене, ще имат на разположение 6 месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари