В кое кътче на света Коледа е забранена?

0
В малката мюсюлманска държава Бруней от 2014 година насам Коледа е забранена
В малката мюсюлманска държава Бруней от 2014 година насам Коледа е забранена

В малката мюсюлманска държава Бруней от 2014 година насам Коледа е забранена

Който наруши забраната, се наказва с тежки глоби и затвор. Немюсюлманският празник може да бъде почетен само на две места, отбеляза Дойче Веле.

Църковната служба тъкмо е приключила. Свещеник Арин Сугит се ръкува и разговаря с хората пред католическата църква в столицата на Бруней. Една от темите: подготовката за Коледните празници.

Общината иска да украси църковната сграда. А това не е нещо обичайно в Бруней. През 2014 султанът на Бруней налага забрана за празнуване на Коледа. Всеки, който я наруши, се наказва с тежки глоби и лишаване от свобода. "Но забраната си има своите граници", обяснява свещеник Сугит и запалва свещите на коледния венец в църквата.

В Бруней Коледа не е търговско събитие

Тази коледна забрана не е генерална, обяснява свещеникът. "Можем да празнуваме Коледа, но само на територията на църквата и вкъщи." Затова до олтара има и коледна елха, украсена с червени гирлянди. На обществени места обаче украсата е забранена.

В търговските центрове и ресторантите няма коледна украса, а на обществени места не се изпълняват коледни песни. Свещеникът успява да намери нещо положително в това. Поради тази причина Коледа в Бруней не е голямо търговско събитие, както в други страни, а се фокусира изцяло върху вярата и семейството.

Празнични светлини само по време на Рамазан

Британката Сара Бой вече се е примирила с това. "Те казаха, че страната трябва да запази празничните светлини за края на Рамазана", разказва Бой. "За най-големия празник в мюсюлманския календар, а не за Коледа - немюсюлмански празник."

Тя празнува Коледа у дома със съпруга си от Мюнхен и двете им деца. "Вкъщи сме украсили всичко, празнуваме Бъдни вечер и Коледа", казва британката.

И за хотелите важи забрана

В международен хотел в столицата на Бруней Бандар Сери Бегаван управителката Мириам Волбер гледа малко притеснено коледната елха във фоайето. "Може и някой от министерството да дойде да ни каже, че не е разрешено", казва Волбер. "Тогава просто ще трябва да я махнем."

Хотелите са обществени места. Така че те не попадат в обхвата на изключението. Всъщност малката коледна елха трябва да бъде поставена в ъгъл до басейна, където да не се вижда много добре. Но един от служителите изглежда е разбрал заповедта по различен начин. Волбер иска да изчака и да види какво ще се случи. В момента тя подготвя няколко коледни празненства за чуждестранни гости. "Ние не го наричаме "Коледа". При нас се нарича просто "Празничен сезон" - така мениджърката обяснява своето заобикаляне на правилата. "Позволено ни е да го наричаме така. А и декорацията ни няма да е много голяма."

В католическата църква се правят по-мащабни планове, разказва свещеник Сугит. На 25 декември той очаква до 2000 души. Те ще празнуват и ще пеят коледни песни. На територията на църквата това е позволено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    хЙйй
    Как къде е забранена - в европата, евроатлантическа европа. Цитирам: "СИФ призовава коледните празнични традиции да бъдат отменени: Никой от президентството, Министерския съвет или някой действащ политик не присъства на литургията в "Св. Александър Невски". Световният икономически форум призовава коледните празнични традиции да бъдат отменени през следващите години като част от усилията за опазване на околната среда." Гарантирам, че на еврейските празници и на мюсюлманските празници всички антибългарски политици ще идат, а русофоб и шарлатанин румен радеф ще иде в синагогата и ще сложи такето на главата си! Ето това са безродници! Импийчмънт за шарлатанина румен радеф! "Световният икономически форум нареди на основните медии да започнат да прокарват антиколедната пропаганда и иска да въведе международна политика, която ще изисква от правителствата постепенно да премахнат коледните традиции в своите страни в полза на празнувания с „неутрални въглеродни емисии. Тази година либералните CNN искат публиката им да отмени плановете си за Коледа заради изменението на климата. The Guardian, друг глобалистки рупор, твърдо под контрола на WEF, каза на своите читатели, че даването на подаръци и наслаждаването на традиционни коледни ястия е „вулгарно“ и трябва да спре. Вместо пуйка и всички гарнитури, Guardian иска да отмените традиционното си коледно ястие и да го замените с насекоми, буболечки, щурци и синтетичното фалшиво месо на Бил Гейтс."
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • птица
    Браво, сега и на мене да изпрати като на Анджелина Джоли. Явно това да си заможен ме значи , че си умен илин прозорлив.
  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...