В КЕВР обсъдиха поевтиняване на топлата вода с 8%

1
Намалението на цените ще влезе в сила от 1 юли
Намалението на цените ще влезе в сила от 1 юли Снимка: КЕВР / архив

Намалението на цените ще влезе в сила от 1 юли

Средното поевтиняване за страната с 8,44 процента на парното и топлата вода от 1 юли бе обсъдено на открито заседание в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

БТА припомня, че най-сериозно намаление на цените се предлага в Бургас - с 14,09 процента. За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив - със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинеят парното и топлата вода във Велико Търново - с 2,44 процента.

По време на днешното открито заседание повечето топлофикационни дружества в страната не се съгласиха с признатите от работната група на КЕВР технологични разходи.

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров каза, че от дружеството са съгласни като цяло с констатациите на работната група на КЕВР. Единствената им забележка е по повод орязаните разходи по пренос и технологични загуби.

От "EVN Топлофикация" Пловдив обърнаха внимание, че не са признати разходите за балансиране, свързани с произвежданата електрическа енергия от дружеството. Оттам считат, че технологичните разходи по пренос на топлинна енергия са намалени прекомерно от КЕВР.

От "Топлофикация Плевен" като цяло нямат забележки по доклада. Те възразяват единствено по отношение на определяне на прогнозната годишна борсова цена на електрическата енергия. Според дружеството трябва да има компенсаторен механизъм, ако цената е прекалено голяма спрямо отчетната.

От "Веолия Енерджи" Варна приемат доклада. Те също отчетоха, че има разлика между прогнозната цена на енергийната борса и отчетната, което води до затруднение за дружеството.

От "Топлофикация Враца" имат възражения по отношение на разходите за пренос на топлинна енергия и необходимите приходи на дружеството.

От "Топлофикация Велико Търново" имат забележки относно признатите разходите за пренос и достъп през газоразпределителната мрежа. Подобни са забележките и на "Топлофикация Разград".

От "Топлофикация Русе" не са съгласни с определените от КЕВР разходи за горива, докато от "Топлофикация Перник" възразяват срещу намалените разходи за пренос. От "Топлофикация Сливен" имат притеснения, свързани с общото намаляване на разходите на въглищата и тези за гореща вода.

От ТЕЦ "Горна Оряховица" са съгласни с определените цени и нямат възражения. От ТЕЦ "Бобов дол" възразяват относно определената цена на пренос и определената премия за високоефективна енергия.

Ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски коментира, че всяка година се говори за технологичните разходи, но промяна няма и не се инвестира достатъчно в развитие на мрежата. Той посочи, че между 1 и 3 години се чака за присъединяване на клиенти към мрежата. По отношение на разходите за балансиране Младеновски обърна внимание, че целта на приетата нова методика е да се прогнозира правилно и всички дружества трябва да понасят последствия в случаите, когато не са планирали правилно графиците си. Според него нормата на възвращаемост отразява цената на привлечения капитал. По отношение на борсовата цена ръководителят на работната група на КЕВР обясни, че в момента друг по-точен механизъм няма.

Председателят на КЕВР Иван Иванов информира, че крайният срок за представяне на становища по доклада изтича днес в 15:00 часа. Закритото заседание за приемане на проект на решение ще се състои от 16:00 часа. След това предстои да се насрочи обществено обсъждане по темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари