В Иран осъдиха момиче на 24 години затвор, заради протест срещу носенето на хиджаб

0
Според мотивите на съда с действията си Афшари, освен че ''пропагандира срещу държавата'', се стреми ''да насади разврат и проституция'' у жените
Според мотивите на съда с действията си Афшари, освен че ''пропагандира срещу държавата'', се стреми ''да насади разврат и проституция'' у жените

Саба Корд Афшари, активист и защитник на гражданските права, бе осъдена на 24 години лишаване от свобода в родината си Иран, от които трябва да излежи най-малко половината.

Причината за решението на съда са протестите от нейна страна срещу задължителното носене на хиджаб от жените в ислямската република. Според мотивите на съда с действията си Афшари, освен че ''пропагандира срещу държавата'', се стреми ''да насади разврат и проституция'' у жените, приканвайки ги да захвърлят религиозното було, пише Novini.bg.

Самата Афшари е била информирана за решението на Техеранския революционен съд на 27 август, като самото дело е от 19 август т. г.

Според данни на различни организации за защита на човешките права Афшари и преди е била подлагана на репресии от властта в Техеран заради други подобни нейни прояви, като първото ѝ задържане е от 2 август 2018 г. заради участието ѝ в масов протест в столицата, информира ''La Vanguardia''.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари