В Гърция: Ходим на църква с маска, а на ресторант - без

1
Мярката важи за целия август
Мярката важи за целия август Снимка: Alamy

Гърция в петък нареди задължително носене на маски на закрити обществени места, заедно с други нови ограничения след постоянното повишаване на случаите на коронавирус, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

През целия август носенето на маски е задължително във всички закрити помещения”, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. “През последните дни прилагането на мерките отслабва и се забелязва масово събиране на групи. Това се отразява в ежедневния ръст на инфекциите”, каза той.

Новото изискване включва църкви, но не и ресторанти, подчерта заместник-министърът.

Освободени са само хора с респираторни проблеми и деца под 3-годишна възраст, допълни още той. Освен това посещенията в домове за възрастни и други институции, в които са настанени уязвими групи, са ограничени до 15 август.

Налага се и ограничение от 100 гости на сватби, кръщенета и погребения, а всички летни панаири се отменят.

Повторното отваряне на гръцките летища и границите за туризъм през юни, придружено от премахването на ограниченията, доведе до увеличаване на случаите. Гърция обяви 78 новозаразени в петък, след 65 в четвъртък и 57 в сряда, отбелязва АФП.

Сред пътуващите само от 1 юли има над 340 потвърдени заразени от близо 1,3 милиона пристигащи, съобщи агенцията за гражданска защита във вторник.

Правителството вече обяви във вторник, че маските отново са задължителни в магазините и в местата, където се предоставят обществени услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари