В ЕС няма закон забраняващ отоплението на дърва и въглища!

1
От там отрекоха появилите се информации, че заради ЕС от догодина ще трябва да се топлим на по-скъпите биогорива
От там отрекоха появилите се информации, че заради ЕС от догодина ще трябва да се топлим на по-скъпите биогорива Видео: БНТ

Няма евродиректива за забрана на горенето на дърва и въглища за отопление, увериха от екоминистерството.

От там отрекоха появилите се информации, че заради ЕС от догодина ще трябва да се топлим на по-скъпите биогорива. Тази седмица българският екоминистър Ивелина Василева е подкрепила предлаганите от ЕК мерки в борбата с проблема с замърсения въздух на европейско ниво, но е подчертала, че тяхното изпълнение у нас би се отразило сериозно върху икономиката и бита на населението, предаде БНТ.

Замърсеният въздух особено през зимата си остава основен проблем на много български градове, които от години са  на челните места в Европа  в тази отрицателна  класация. С най-голямо количество фини прахови частици във въздуха са Видин, Враца, Монтана, както и най-големите ни градове, където към пушеците от битовото отопление се добавя и засиленият трафик. Общо в 29 общини  фините прахови частици са над нормите.

- Няма директива, която да налага  изисквания по отношение  видовете  горива, които  се  използват в бита, – увери Иван Ангелов,  директор на Дирекция “Опазване чистотата на въздуха” в МОСВ.

Така през седмицата от екоминистерството опровергаха слуховете за подготвяна забрана за използване на дърва и въглища за отопление. Уточниха, че  работна група търси възможности за използване на по-екологични и по-малко вредни горива, но тя няма да налага забрани.

Семейство Ташеви  от Ракитово не бяха разбрали за тиражираната евентуална забрана. Всяка зима  те дават около 500 лева за дърва и твърдят, че от тях  по-добри няма.

- По – добре е от парното, по-добре е  от всичко, – смята Ангел. – Щом се стопли стаята и  го изгасяме. Като  минат 2-3  часа  пак запалим.
- Ако  трябваше да смените  дървата с по-скъпи екогорива?
- Нямаше да ни стигат  парите, които  получаваме, – казва Катя.

Пелетите са далеч  по-екологично  гориво  от дървата  и въглищата. Но повечето семейства у  нас  нямат финансова  възможност да се отопляват с пелети.

- За 500 лева това семейство от Ракитово може да се топли цяла година с пелети без да  спират, – казва Симеон Овчаров, съсобственик на  цех за пелети във Велинград. – Но  ще  им трябват още 3000 лв за котле  и  3 хиляди  за радиатори.Това те не  могат да си го  позволят.

През седмицата екоминистър Ивелина Василева на среща в Европейската комисия е подкрепила мерките за подобряване качеството на въздуха на национално и европейско ниво, но е заявила, че заложените за България изисквания са непосилни  и ще се отразят негативно върху икономиката и бита на населението.Тя е представила и предстоящите  Законови  промени у нас, които подтикват общините да предприемат  мерки в тази насока.

Докато чакаме  законодателни  промени, най-вече в Закона  за  чистотата на  атмосферния  въздух , може да си  помогнем и сами. Изчислено е, че само ако  подменим мокрите  дърва, които  използваме  за  отопление със сухи, в атмосферата се изхвърлят над 40% по-малко фини прахови частици.

В  новата оперативна програма “Околна среда” са заделени 120 млн. лв. за справяне с проблема мръсен въздух. С тях държавата ще подпомага добрите проекти на общините за по-чист въздух.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари