В десетки руски градове протестират срещу агресията над Украйна

0

Всеки ден полицията арестува стотици протестиращи

От Москва до Сибир руски антивоенни активисти днес отново излязоха по улиците в неделя, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна, въпреки че всеки ден полицията арестува стотици протестиращи, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Демонстрантите организираха маршове в центровете на градовете, скандирайки "Не на войната!", докато президентът Владимир Путин нареди руските ядрени средства за възпиране да бъдат приведени в състояние на повишена готовност, повишавайки нивото на противопоставяне на Кремъл със Запада и разпалвайки страховете от ядрена война.

Руската полиция задържа над 900 протестиращи срещу агресията в Украйна

"Имам двама сина и не искам да ги дам на това кърваво чудовище. Войната е трагедия за всички нас", заяви пред АП 48-годишният Дмитрий Малцев, който се присъедини към митинга в Санкт Петербург.

Протестите срещу инвазията започнаха в четвъртък в Русия и оттогава продължават всеки ден, въпреки че руската полиция бързо потушаваше митингите и задържаше протестиращите. Кремъл се опитва да омаловажи протестите, настоявайки, че много по-голяма част от руснаците подкрепят нападението над Украйна.

В Санкт Петербург, където няколкостотин души се събраха в центъра на града, полицаи в пълно снаряжение за борба с безредиците хващаха един след друг протестиращите и вкарваха някои от тях в полицейски микробуси, въпреки че демонстрацията беше мирна. На кадри от Москва се вижда как полицията поваля на земята няколко протестиращи жени, след което ги завлича нанякъде.

По данни на правозащитната организация OВД-Инфо, която следи политическите арести, до днес вечерта полицията е задържала най-малко 1474 руснаци в 45 града заради антивоенните демонстрации през този ден. Общо от началото на протестите на 24 февруари са били задържани 5238 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари