В Дания въвеждат задължителна казарма за жените

1
Дания ще стане третата страна в Европа с жени в армията си
Дания ще стане третата страна в Европа с жени в армията си

Дания ще стане третата страна в Европа с жени в армията си

Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си. Това ще стане с въвеждане на задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския премиер Мете Фредериксен, цитирана от Би Би Си.

Държавата има за цел да увеличи бюджета си за отбрана с близо 6 млрд. долара през следващите пет години, за да постигне целите на НАТО.

„Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем“, казва Фредериксен при представянето на плана, цитиран от bTV.

Новите мерки на датското правителство идват на фона на нарастващото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Страната също така увеличава военните си разходи от сегашните 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 2%, за да изпълни целите, поставени от военния алианс НАТО.

Освен за постигане на изискванията на НАТО, мерките имат и друга цел – постигане на пълно равноправие между половете.

„По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили“, казва министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и сега могат да преминат през военна служба, но това се случва само доброволно, докато за мъжете тя е задължителна.

Миналата година 4700 души са били на военна служба, като около 25% от тях са били жени. Този брой ще бъде увеличен на 5000 души годишно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -8
    9
    Митрофанова
    Браво другари! И тук сте заработили доволно!
  • 11
    8
    До мишиту
    Джендърче некъпано, ти не си излизал от циганската си панелка в Чародейка, до скандинавските страни бил ходил хахаха...Всичко, което си написал, е абсолютна лъжа. Чест било да служели в армията хахахаха...идиот!
  • 7
    7
    daskal
    Като казах записвам се, имах предвид след като си сменя пола, разбира се. С даскалската заплата ми е малко трудно да събера необходимата сума за операция в Истанбул, затова и троля с депесарските опорки под всяка статия за Русия и УСраина. В краен случай ще се запиша в някой манаф полк към турския аскер!
  • 12
    6
    До 1:
    Даскале, що не се запишеш в украинската армия? Там също има красиви войнички, а и ще пребориш лошия Путин! Или ... само плямпаш, щото копието ти вече е поомекнало и освен за пикане за друго не става? Бъди мъж, признай си!
  • 13
    5
    до 2
    Пак пишеш неща, които не са верни. Първо няма как да знаеш мнението на всички. Второ, армиите в Скандинавските страни са основно професионална войска. Има наборен контингент, но е малък. Записват се на наборна служба заради някои привилегии, които имат наборниците след казармата, а именно : по-специална здравна осигуровка и стипендия при следване. Иначе ако Дания имаше достатъчно мъже и работата беше престижна, то нямаше да се налага да привикват и жени на служба. В България армията ни има такова голямо недоокомплектоване? Тук не е ли престижна професия? :) Само който не е бил в казармата може да смята военните за престижна професия.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари