В Борово се запознаха с предимствата на еврото

2
Идеята беше посредством дискусията да бъдат развенчани и някои от основните митове за еврото
Идеята беше посредством дискусията да бъдат развенчани и някои от основните митове за еврото

На 07.06.2019 г. в град Борово се проведе събитие, по време на което жителите на общината се запознаха с предимствата на еврото както за предприятията, така и за потребителите.

Идеята беше посредством дискусията да бъдат развенчани и някои от основните митове за еврото, като това, че е причина за скок на цените, а също и да се представят някои любопитни факти, свързани с единната валута.

В действителност еврото води до намаляване на инфлацията и засилване на конкуренцията, което от своя страна е сред причините за понижаване на ежедневните разходи.

Сред по-интересните факти, които бяха посочени са, че през първото десетилетие след въвеждането на еврото през 1999 г. са разкрити около 8,7 милиона нови работни места в еврозоната спрямо едва 1,5 милиона през предшестващите 7 години, както и че след като през 2001 г. бяха въведени правила за трансграничните плащания в евро, средните разходи за превод на 100 евро намаляха от 24 на 2.40 евро. Друг факт, който беше изтъкнат е, че от декември 2006 г. стойността на евробанкнотите и евромонетите в обръщение е като цяло по-висока от стойността на намиращите се в обръщение налични американски долари.

Не по-малко интересно за аудиторията беше, че евромонетите имат еднакъв дизайн на едната страна и специфичен национален на другата страна, като всяка държава-членка на еврозоната избира собствена поредица от изображения, които отразяват характерни моменти от нейната история или култура. Разрешава се и специален дизайн за специални събития, като всяка държава от еврозоната има право два пъти годишно да емитира възпоменателни монети от две евро.

Проведената инициатива е част от предвидените дейности по  Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2019 г. По време на събитието, което се осъществи съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Искра 1898“, както и с подкрепата на Община Борово, Асоциацията на българските градове и региони, Информационен център „Европа Директно“ и регионалната организация на евреите „Шалом“, бяха представени и видео материали, посветени на трагедията на геноцида срещу евреите по време на Холокоста и на храбростта на българския народ в отстояването на моралните устои на нацията. Припомняме, че през изминалата година бяха навършени 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари