В БАН са възмутени от бюджетната им субсидия, заплашват с протести

0
Това за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в академията
Това за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в академията Снимка: БГНЕС

Недоволство в Българската академия на науките заради размера на средствата, предвидени за БАН в бюджета за тази година.

Учените от академията призовават управляващите за спешен диалог, преди да предприемат дългосрочни ефективни протестни действия. В декларация, разпространено до медиите се посочва, че Общото събрание на БАН изразява възмущение от размера на бюджетната субсидия, предвидена за Академията. Това политическо решение нарежда учените, работещи в БАН, на последно място в системата на образованието и науката в страната, пише в декларацията.

С Министерско постановление от края на 2020 г. за най-ниската академична длъжност „асистент“ в държавните висши училища беше определена минимална месечна работна заплата от 1300 лв. За сравнение, минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв., т.е. 72% от възнаграждението на колега на същата длъжност в държавно висше училище. Нещо повече, основната заплата на професор в БАН е по-ниска от основната заплата за асистент в държавно висше училище, посочват от БАН.

Оттам смятат, че дискриминацията към Академията продължава и в предвидената бюджетна субсидия за 2022 г., която за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години упорит труд да получават под средната заплата за страната, пише в декларацията на общото събрание на БАН.

В нейния край се отправя призив за спешен диалог с управляващите, преди учените от академията да предприемат дългосрочни ефективни протестни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Да останат само нобеловите лауреати в БАН, а останалите да ходят да произвеждат нещо като са недоволни от стипендията си и който колкото си изкара! В България академици, професори, партийни лидери, юристи и генерали и друга паплач на държавна хранилка да искаш! Не останаха хора, които да ги издържат!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари