В България все още няма нито един хотел със "Зелен ключ"

0
Отличието носи както удовлетворение от усилията по опазване на околната среда и сериозни икономии, така и успешно служи като маркетингово средство
Отличието носи както удовлетворение от усилията по опазване на околната среда и сериозни икономии, така и успешно служи като маркетингово средство Снимка: Green Key / архив

В България все още няма хотели или ресторанти, отличени със "Зелен ключ"

Това каза в интервю за БТА Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Българското движение "Син флаг".

Той припомни, че носителите на тази престижна награда се публикуват и рекламират на уеб сайта на Програмата, в различни бази данни за екологосъобразни бизнеси и устойчиво управлявани обекти, както и на резервационни и туристически портали. Иначе казано, наградата носи както удовлетворение от усилията по опазване на околната среда и сериозни икономии, така и успешно служи като маркетингово средство, допълни Георгиев.

Пандемията попречи на активната работа по глобалните програми "Екоучилища" и "Учим за гората", чийто представител за България е Движението "Син флаг", каза още Георгиев. Той уточни, че в мрежата у нас влизат 148 екоучилища и детски градини, като 97 от тях са носители и на най-престижната награда - "Зелен флаг".

Георгиев сподели още, че през тази година екипът на "Син флаг" планира да въведе за първи път в България Програмата "Млади репортери за околната среда". Тя предоставя на младите хора на възраст 11-25 години платформа за изследване на екологични проблеми и насърчаване на решения чрез разследващи репортажи, фотография и видеожурналистика.

Следва цялото интервю:

- Има ли хотели и заведения в страната ни със "Зелен ключ" и на какви критерии трябва да отговарят всъщност, за да го получат? Какви преимущества носи този екоетикет?

- Няколко години Програмата "Зелен ключ" присъства в два хотела в София, които обаче преминаха към други хотелски вериги и загубиха своите екоетикети. Към момента нямаме отличени места за настаняване с тази престижна световна награда за екологично управление.

"Зелен ключ" (Green Key) е екоетикет, чиито представител за България е Българско движение "Син флаг". Той цели да повиши екологичната информираност и съзнанието на служителите и клиентите на хотелите по света, за да се използват само устойчиви методи и технологии за работа. И предлагането на хотелски услуги да се превърне в екологосъобразен и отговорен бизнес, който се стреми към намаляване на използваните ресурси, вода и енергия.

"Зелен ключ" се присъжда на хотели и хостели, малки места за настаняване, къмпинги, ресторанти, конферентни центрове, увеселителни паркове и атракции, отговарящи на набор от екологични изисквания. Получаването му доказва отговорността им към околната среда и обществото. Всъщност, "Зелен ключ" е най-мащабният екоетикет, с който са удостоени над 3 200 заведения в 65 страни. Едноименната Програма е неправителствена, нестопанска и независима и се ползва с подкрепата и признанието на институционални партньори като Световната туристическа организация на Обединените нации и Екологичната програма на Обединените нации, ЮНЕСКО. Тя отлично работи с най-големите световни хотелски вериги, компании, както и с електронни платформи и резервационни системи.

Българско движение "Син флаг" призовава всички собственици на туристически и развлекателни заведения, които имат амбицията да ги ръководят устойчиво, с разумен отпечатък върху околната среда, при спазване на екологичните норми, да се включат в Програмата. Каним всички, които желаят да оптимизират разходите за управление на туристическия си бизнес, като намалят потреблението на ресурси и генерираните отпадъци чрез нов и модерен мениджмънт, да усвоят и наложат стандартите на "Зелен ключ", което гарантира успеха им и неизбежните икономии. Нека всички управители на хотели, малки места за настаняване, къмпинги, ресторанти, които имат самочувствие, че се справят отлично с управлението им, да тестват нивото си, като се сертифицират по изискванията на Програмата. Защото все по-често хората с грижа за заобикалящата ни среда, които избират място за почивка, настаняване или развлечение, търсят такова с екологосъобразно и качествено управление, което не замърсява и предлага по-добри условия с минимално негативно влияние върху света около нас.

Трябва да се има предвид, че всички отличени с престижната награда "Зелен ключ" се публикуват и рекламират на уеб сайта на Програмата /www.greenkey.global/ и в бази данни за екологосъобразни бизнеси и устойчиво управлявани обекти, както и на редица резервационни и туристически портали. Иначе казано, наградата носи както удовлетворение от усилията по опазване на околната среда и сериозни икономии, така и успешно служи като маркетингово средство.

- Пандемията спря ли тотално провеждането на зелени училища през последните две години? Колко учебни заведения у нас са проявили интерес към тази програма и колко са носителите на "Зелен флаг"?

- Като представител за България на глобалните Програми "Екоучилища" и "Учим за гората" Българско движение "Син флаг" се стреми да поддържа активността и сътрудничеството с българските училища от мрежата дори в трудните времена на пандемията. Тя неизбежно се отрази на работата ни с тях, като ограничи контактите ни, срещите и провежданите от нас обучения и проекти. Това липсва не само на нас, но и на самите учебни заведения, които с нетърпение чакат да бъдат възстановени нормалните условия и отново да могат да се възползват от предимствата да бъдат част от най-голямата глобална мрежа за устойчиви училища - тя започва в класната стая и се разширява към общността.

Българската мрежа се състои от 148 екоучилища и детски градини, като 97 от тях са носители и на най-престижната награда - "Зелен флаг".

Най-голямото постижение на Програмите "Екоучилища" и "Учим за гората" е безспорно фактът, че те създават поколение след поколение от устойчиво мислещи, екологично съзнателни хора. Те пренасят със себе си през своя живот поведенческите модели, като на свой ред ще учат следващото поколение на навици и умения, за да бъдат в състояние да направят най-добрия избор за своето бъдеще и това на планетата. Програма "Екоучилища" насърчава участието на учители, ученици и родители в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда, регулиране консумацията на вода и енергия, разумно управление на отпадъците. Реализираните икономии при прилагането ѝ в значителна степен облекчават издръжката на училищата и общинските бюджети. Приоритетни теми, по които се работи, са "Вода", "Отпадъци", "Енергия", "Транспорт", "Шум", "Природа и биоразнообразие" и "Здравословен живот в училище". В програмата участват 59 000 училища от 74 държави в света, като са ангажирани над 20 милиона ученици и 1,4 милиона учители, а общностите, на които повлиява в глобален мащаб, е трудно да бъдат пресметнати.

Програмата "Учим за гората" отразява всички аспекти на взаимодействието между човека и гората - културен, екологичен, икономически и социален. Има за цел да поощри учениците, техните учители и родители да използват гората като образователно средство, като се научат да я ценят и опазват. Тя е избрана за една от най-въздействащите и мащабни иновации в образованието и е включена в глобалната колекция HundrED 2022.

- Кои ще бъдат акцентите в работата на организацията Ви през 2022 година?

- Стремежът ни през 2022 година е да поддържаме високите стандарти на Програмите на Фондацията за екологично образование, които представляваме в България. Ще следим нивото на отличените със Син флаг плажове и яхтени пристанища, като е добре техният брой да се увеличи. Ще продължим да работим с утвърдените учебни заведения от мрежата на глобалните Програми "Екоучилища" и "Учим за гората", като установим контакт и с нови членове, които да приобщим към тях. Сред задачите ни е популяризирането на Програма "Зелен ключ" и налагането ѝ в страната ни като водещ стандарт за върхови постижения в областта на екологичната отговорност в туристическата индустрия. Освен това, планираме да въведем за първи път в България Програма "Млади репортери за околната среда", която предоставя на младите хора на възраст 11-25 години платформа за изследване на екологични проблеми и насърчаване на решения чрез разследващи репортажи, фотография и видеожурналистика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари