В ареста имало придобивки с които доста домакинства в страната не разполагат

0
Иванчева какво се оплаква? Има WC и течаща вода... Домакинства и това нямат!
Иванчева какво се оплаква? Има WC и течаща вода... Домакинства и това нямат!

Затворите ни са претъпкани, обяви в парламента министър Цецка Цачева. 

Иванчева какво се оплаква? Има WC и течаща вода... Домакинства и това нямат!

Подсъдимата бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова може и да се оплакват от условията в ареста, но пък имат тоалетна и течаща вода, придобивки с които доста домакинства в страната не разполагат.

Освен това са настанени в килии от по 16 квадрата за трима души, въпреки че за един задържан трябва да бъдат осигурени по 4 квадратни метра.

"Така че квадратурата е спазена, имат и пряко осветление, течаща вода, вътрешна тоалетна, която действително е във вид стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са на двора и в колко български домове няма течаща вода", отсече правосъдният министър Цецка Цачева.

Въпреки това тя призна, че се полагат максимални усилия за подобряване на условията в ареста и затвора, но те са претъпкани, а за да се извърши ремонт е нужно помещенията да са празни.

Конкретно килията на Иванчева е била ремонтирана за последно през това лято – имало е теч, който е бил отстранен.

В ареста под Софийския затвор са настанени малко над над 240 задържани, а през 2015 г. броят им е бил над 400. За да се спази обаче изискването от 4 квадратни места, броят им е бил редуциран. А помещението на Иванчева е обособено от две стаи - килии така че е станало 16 квадрата.

Иначе Цачева съобщи, че е свикала заседание във връзка със състоянието на затворите следващата седмица и е поканила и омбудсманът Мая Манолова да присъства него.

Именно тя разпрати до медиите снимки от килиите на Иванчева и Петрова, на които се виждат лошите условия какви са условията в помещенията, където двете са вече седми месец.

Манолова изпрати препоръка до Цачева да премести Софийския централен затвор.

"Готова съм да го направя, ако ми се подскаже къде да го преместя заедно с ареста, който е към него, но мисля, че ако имаше такова възможност, вече щеше да е факт", задочно й отговори Цачева.

Иванчева и Петрова са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със съдия Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домашен арест, с отлагане една седмица, за да бъде разпитан и последният свидетел служител на район "Младост", но апелативният спецсъд отмени определението и остави жените в ареста. На 16 ноември първоинстанционният съд промени мярката им в домашен арест, този път безусловно и без отлагане, но апелативният съд светкавично спря изпълнението. Предстои произнасяне по същество на апелативния спецсъд.

От самото начало на процеса двете многократно се оплакаха от условията в ареста в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушение на закона стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени. Посочват, че сградата не се поддържа и по разпадащата й се фасада растат дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари