Узаконяват разпита в автобуса

0
Служители на ДАИ ще получат специални правомощия за разпит на пътници
Служители на ДАИ ще получат специални правомощия за разпит на пътници

Служители на ДАИ да получат специални правомощия за разпит на пътници, предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, внесени от правителството за разглеждане в парламента.

Стъпката е в посока контрол на нерегламентираните превози, а в мотивите се посочва, че това е необходимо за „установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане, или не“, пише вестник "Труд".

В Чл. 91, ал. 3 от Законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, който тепърва ще се гледа от транспортна комисия в Народното събрание, се посочва, че това правомощие "има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза". В проектозакона е записано още, че „събирането на сведения от превозваните лица е способ за събиране на доказателства в административно-наказателното производство, което в момента е невъзможно".

От Министерство на транспорта коментираха пред „Труд“, че решението е крачка в борбата със сивия сектор при превозвачите и припомниха, че ДАИ няма право да спира леки автомобили, а само камиони, бусове, автобуси и таксита. Оттам обявиха още, че предстои сериозен дебат с цялата професионална общност, както на ниво комисия, така и в пленарна зала, преди промените в закона да бъдат гласувани.

„В момента сме с вързани ръце при проверки на автобуси, защото можем да проверяваме само дали се дава билет или не. И сега правим проверки заедно с екипи на МВР и НАП. Целта за повече правомощия за ДАИ не е за злоупотреба с контрол над обикновените пътници, а осветляване на сектора“, коментира пред вестника директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Красимир Калайджиев.

Според Настимир Ананиев, председател на Комисията по транспорт в парламента, решението е добро, но „трябва да се внимава, за да не се преминава границата на контрола“.

Превозвачи споделят, че в момента основен проблем за нерегламентираните пътувания са случайните превози с автомобили 8+1 места, които кръстосвали пътищата на страната и събирали цени за пътуване „под масата“, а при проверка пътниците обяснявали, че са роднини.

Напоследък на дневен ред е и темата за забрана на т. нар. споделено пътуване, като беше предложено интернет сайтове с такава цел да бъдат забранени.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари