Уволниха главния метеоролог на Унгария заради грешна прогноза

0
Правителството отложило „най-голямата заря в Европа“ заради предупреждения за лошо време
Правителството отложило „най-голямата заря в Европа“ заради предупреждения за лошо време

Правителството отложило „най-голямата заря в Европа“ заради предупреждения за лошо време

Двамата най-високопоставени метеорологични експерти в Унгария бяха уволнени заради грешна прогноза за времето, която предизвика политически скандал, съобщава BBC.

По повод на националния празник на страната, Деня на Свети Стефан, миналата събота в Будапеща беше организирана „най-голямата заря в Европа“. Но седем часа преди планираното начало правителството отложи събитието, позовавайки се на предупреждения за лошо време.

Времето обаче остана тихо, което доведе до уволненията на началника и зам-началника на метеорологичната служба.

Около 40 000 фойерверки трябваше да бъдат изстреляни от 240 точки по протежение на 5 километров участък от река Дунав в централната част на Будапеща, като обикновено пирошоуто се гледа от до два милиона души.

Правителството отложи събитието за една седмица поради предупрежденията за екстремно време, които получи.

Но бурята, прогнозирана от Националната метеорологична служба, промени посоката си и вместо това връхлетя части от източната част на Унгария, като в столицата остана тихо. Службата публикува публично извинение на страницата си във Facebook в неделя, обяснявайки, че се е случил „най-малко вероятният“ резултат и че несигурността е част от прогнозата за времето

Но беше твърде късно.

В понеделник министърът на иновациите Ласло Палкович уволни шефовете на службите с незабавен ефект.

Реакцията в Унгария е смесена.

Близо 100 000 души бяха подписали петиция, призоваваща фойерверките да бъдат отменени по време на война в съседна Украйна и строги икономии у дома.

Поддръжниците на правителството обаче бяха бесни от предполагаемата некадърност на синоптиците и се надяват, че ще видят зарята, както е планирано следващата събота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Koko
    Във Ф1 познават с точност до 1 минута
  • 0
    2
    Отегчен
    Симпатизирам в някаква степен на Орбан и унгарците, но тия неща не се случват толкова просто. Имам колеги, състуденти по физика от СУ, ами климатичните модели не са проста работа. Сигурно ще се изненадате, но възможно най-мощните съществуващи компютри не са в услуга на военните - точно на разположение на метеоролозите са. Прекалено много неизвестни, прекалено много условности. Твърде малки сме все още за да предвиждаме със 100% познаваемост.
  • 1
    1
    Прогнозно ...
    Емил Чолаков е трябвало да попитат за времето ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари