Утре празнуват 3 мъжки имена

0
На всички именници - честито!
На всички именници - честито!

На 21 юни почитаме паметта на смел мъченик, който предпочита смъртта в млада възраст, но не да изневери на Христа.

Свети мчк Юлиан е роден в област Киликия в Мала Азия и живял в гр. Тарс. Майка му била ревностна християнка. Тя възпитала своя  син да обича предано Господ и неговите закони.

По времето, когато живял младият Свети Юлиан, Римската империя била под управлението на император Диоклетиан. Той е един от най-злите и безпощадни преследвачи на християните. Хиляди невинни християни били избити и се превърнали в мъченици. Мъченическата съдба сполетяла и  Юлиан.

В продължение на 1 година младият праведник  бил подложен на изтезания и нечовешки извращения. Всяко едно от изтезанията Свети  Юлиан приемал с вяра и с християнско достойнство.

Нито за миг не си помислил да се отрече от  Христа. Накрая екзекуцията го превръща в мъченик. Тялото на мъченика Юлиан било хвърлено в морето. 

Майката на Свети Юлиан научила какво се е случило с нейния единствен син. Вместо да плаче и да страда, тя поискала също да получи мъченическа смърт. Тялото на Свети Юлиан престояло в морето няколко дни и после било  изхвърлено на брега.

Намерила го благочестива вдовица – християнка. Тя го прибрала и го занесла в град Александрия – Египет. Там вдовицата погребала тялото  на мъченика както подобава  с християнски почести.

Около гроба започнали да се случват много чудеса. Свети Йоан Златоуст започнал да говори за подвига на Свети Юлиан в своите беседи. Той бил наречен Тарсийски по името на град Тарс, в който е роден.

Имен ден на 21 юни празнуват мъжете с името Юлиан, Юли, Юлиян.

Тези имена празнуват още на 16 юли, когато почитаме паметта на Света мчца Юлия девица. Тогава Заедно с тях празник имат дамите  Юлия,  Юлина, Юла, Юлка, Юлиана

Какво означава името Юлиан?

• Юлиян е латинско име, което означава от рода Юлиев.

• Юлиян е точен, отдаден и старателен човек.

• Мъжете с това име имат богато въображение и добра памет.

• Юлиян обича дългите пътувания, но и с радост посреща гости в дома си.

• Мъжете с това име имат интереси към политиката, медицината и икономиката.

Произход на името Юлиан:

Името произлиза от римското фамилно име Jоvilios. За произхода на Jovilios има две теории. Според някои източници, то произлиза от гръцкото ioulos - буквално, "с брада от гъша перушина" (в смисъл, мека и гъста брада). Според други, то значи "наследник на Йов" (Йов е другото име на главния римски бог Юпитер).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари