Утре празнуваме Архангеловден

0
Освен имениците, празнуват и полицаите, месарите и колбасарите
Освен имениците, празнуват и полицаите, месарите и колбасарите

Православната църква утре, 8 ноември, чества Събора на Свети Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили /Архангеловден/.

Освен кръстените на Свети Архангел Михаил, празнуват и полицаите, месарите и колбасарите.

Сред тях именно Михаил е най-силният, смятан за главен пазител на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Той е началник на небесното войнство, наричан още „архистратиг“, а самото му име, буквално преведено от иврит, означава „Кой е като Господ?“.

В Откровението на Йоан е описана битката му със седмоглав и десеторог змей, когото побеждава и прогонва от Царството небесно на Земята. Счита се, че помага в ежедневната битка на хората с демоните на злото и че може да съживява. В иконописта е изобразяван с меч или с писание и скиптър в ръце, символизирайки тържеството на доброто, справедливостта и светлината.

Освен от клир и миряни, Архангеловден се отбелязва и от всички именици: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Микаела, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая и т. н.

Празнуват също служителите в полицията, месарите и колбасарите, които утре имат професионални празници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари